Niets is wat het lijkt

The Perfectionists – Sara Shepard – Vertaling: Carla Hazewindus – Moon – 254 blz.

Sara Shepard is een Amerikaanse schrijfster die met name bekend is van de populaire tienerserie Pretty Little Liars. Deze serie is ook voor Netflix verfilmd. Zelf heb ik deze boeken niet gelezen, noch de serie gezien, dus ik ga er blanco in.

The Perfectionists is het eerste deel in een nieuwe young adult serie. De meisjes Julie, Parker, Ava, Caitlin en MacKenzie zitten op Beacon Heights High School en hebben allemaal hun eigen achtergrond, verleden en dagelijkse problemen waar ze mee om moeten gaan, maar één ding hebben ze gemeen: hun haat voor Nolan Hotchkiss.

Naar aanleiding van de film And then there were none fantaseren ze een perfect moordplan om Nolan uit de weg te ruimen. Dit was nooit serieus bedoeld, ze zouden nooit iemand kunnen vermoorden. Maar als grap verdoven ze hem tijdens een feest met zijn eigen geliefde partydrug, bekladden zijn gezicht met teksten en plaatsen hiervan foto’s op social media, zonder dat iemand weet dat zij dit hebben gedaan. De volgende ochtend blijkt echter dat Nolan dood is, en zij hebben het niet gedaan. Maar wie dan wel?

Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit het perspectief van één van de meisjes. Zo leer je hun achtergronden en karakters kennen. Elk meisje heeft haar eigen problemen en met korte, bondige zinnen en beeldende beschrijvingen weet Shepard heel snel een typering of gebeurtenis neer te zetten. ‘Hij rook naar een pas gewassen wollen trui en Old Spice-aftershave.’

Anno 2020 moet je wel bij de tijd blijven, dus wordt er rijkelijk gestrooid met merknamen, modetrends, films en muziek die populair zijn, er worden diverse nationaliteiten opgevoerd en Caitlin heeft twee moeders. Maar er wordt ook aandacht geschonken aan klassieke muziek, zonder dat dit saai of ouderwets overkomt.

Het verhaal is intrigerend: wie heeft Nolan vermoord? Is de leraar filmgeschiedenis wel helemaal zuiver op de graat? Heeft iemand hen gezien toen zij de grap met Nolan uithaalden?

De moord op Nolan voelt meer als bijzaak in het verhaal dan hoofdzaak. Het wordt opgevoerd om de meisjes te introduceren, om ze bevriend met elkaar te laten worden. Halverwege het boek kabbelt het dan ook een beetje door, je wil meer lezen over de moord en wie het nou gedaan heeft. In plaats daarvan staan de levens van de meisjes centraal. Het is dan ook een echt High School drama, met jongensproblematiek, populaire pestkoppen, romantische drama’s en traumatische gebeurtenissen. Het is een mengsel van Thirteen Reasons Why en Mean Girls.

De Engelse titel is niet vertaald, maar het heeft wel een ondertitel: ‘Je hoeft geen goed mens te zijn om perfect te zijn.’ Op Beacon High draait alles om perfect zijn. Knap, slim en rijk staan voor perfectionisme. Nolan dacht dat hij hierdoor onaantastbaar was en chanteerde, pestte en misbruikte iedereen die hem in de weg stond.

Het boek heeft een open eind, we weten niet wie Nolan vermoord heeft. Sterker nog, er komt een moord bij, waar ook de meiden bij betrokken raken. Het vervolg is te lezen in het tweede deel The Good Girls. Hierin komen alle waarheden naar boven.

Erica Ganzevles

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!