Nieuwe magische dromen

Bovenwereld 1: Drakendal – Scarlett Thomas – Vertaald door: Anne Douqué – De Fontein – 364 blz.

Scarlett Thomas (1972) wilde sinds haar zesde schrijfster worden. Al snel riep The Independent haar uit tot een van de beste jonge schrijvers. Ze woont aan zee in een oud huis vol boeken. Drakendal is haar eerste kinderboek en deel 1 in de Bovenwereldserie.

Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak.

Als je op de cover in hoofdletters roept dat het boek ‘voor de fans van Harry Potter’ is, heb je bij mij al gelijk een streepje achter. Deze verkooptruc werkt voor mij averechts. Maar ondanks dat heb ik mijn vooroordelen opzij kunnen zetten, en is Drakendal toch zeker een prima jeugdboek. Schrijfster Thomas heeft een eigen wereld weten te creëren, en ja, daarbij heeft ze zich laten inspireren door J.K. Rowling.

Drakendal is een boek vol magie en nieuwe magische voorwerpen en ideeën, met als extraatje een heel belangrijke rol voor boeken. Thomas heeft met haar fantasie weer een hoop nieuwe speciale dingen gemaakt waar de jonge lezers over kunnen dromen: letterlijk verdwalen in een mooi boek, alledaagse voorwerpen die jou super krachtig kunnen maken of verborgen eettentjes en doorgangen naar een andere wereld. Daarbij beleven Fee en haar vrienden in die nieuwe wereld ook nog eens een heel spannend avontuur.

De schrijfster neemt je echt mee op avontuur. Thomas’ schrijfstijl is pakkend. Het boek bestaat uit korte, makkelijk leesbare hoofdstukken. Je leest er gemakkelijk nog even snel een hoofdstukje achteraan, en nog één, en nog één. Drakendal heeft alle ingrediënten om jongeren vanaf een jaar of 12 een tijdje leesplezier te geven. Scarlett Thomas en haar Bovenwereld-serie zijn zeker een aanwinst voor het genre.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!