De nieuwe wereld van Adrian Stone

Magycker, eerste boek de Klauw – Adrian Stone – Luitingh Sijthoff – 350 blz.

magycker de klauwAdrian Stone (pseudoniem voor Ad van Tiggelen, 1958), publiceerde zijn eerste fantasy roman in 2006, Profeet van de Duivel. Dat boek werd in 2009 opnieuw uitgegeven bij Luitingh – Sijthoff waar ook de andere delen van de Duivel trilogie werden uitgegeven. In 2011/2012 verscheen het Rune tweeluik. De fans verheugden zich op een nieuw boek van zijn hand en dat liet even op zich wachten.

Met de Klauw, het eerste boek uit de Magycker serie, neemt Adrian Stone ons weer mee naar een nieuwe wereld. De Magyckers van het eiland Aimerey hebben al eeuwenlang een monopolie op magie in de wereld. Wie goed betaalt, kan bijna elke spreuk kopen die hij wil. Maar de spreuken zijn vaak maar van tijdelijke duur, en voordat een Magycker zijn spreuk kan herhalen, wordt die weer uit zijn geheugen gewist.

Op een dag komt een delegatie uit Aimerey de stad van Marit en haar autistische broertje Auric bezoeken. De grote rotsblokken die de enige toegang tot de stad versperren worden door een toverspreuk weggehaald. Dan blijkt dat Auric de spreuk kan herhalen iets wat de Magyckers willen voorkomen omdat zij het alleenrecht willen behouden. Marit en Auric slaan op de vlucht. Met hulp van Eamon proberen ze uit de handen van de Magyckers te blijven.

De illustratie op de omslag door Dominik Broniek is schitterend. Spreekt meteen tot de verbeelding en maakte dat ik het boek direct op wilde pakken. Vervolgens zien we bij het openen van het boek een kaart (door Peter Schravendeel), met daarop de eilandengroep waar het avontuur zich af gaat spelen. Nieuwe namen doemen op, maar zijn gelukkig niet tong brekend. Dat laatste wil in het fantasygenre nog wel eens voorkomen en dat is dan een reden voor mij om een boek terzijde te leggen.

In 24 korte hoofdstukken met makkelijk taalgebruik slaan we samen met Marit en Auric op de vlucht voor de Magyckers. Deze hoofdfiguren worden niet tot in detail uitgewerkt, maar naar mate het verhaal vordert leer je ze beter kennen. De andere figuren zoals Eamon (die met ze mee reist) zijn broer Kylian en diens vrouw Valdana hadden van mij wat meer uitgediept mogen worden. Ook wordt de omgeving niet tot in details beschreven, maar dat vind ik persoonlijk wel prettig omdat dat de fantasie van de lezer extra prikkelt.
Het verhaal gaat in een flink tempo en door het eenvoudige taalgebruik denk ik dat dit boek een groot publiek aan zal spreken. Ook als je niet veel op hebt met fantasyverhalen zou je hiermee makkelijke uit je comfortzone kunnen stappen. Ook jongere lezers zullen dit boek zeker kunnen waarderen. Het eerste deel heeft weliswaar een open einde, toch is het mooi afgerond en stopt het op een punt waarop je vragen zijn beantwoord, maar waar je wel de nieuwsgierigheid hebt om te willen weten hoe het verhaal verder gaat.

Conny Schelvis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!