Nostalgisch boek over een experiment

Alleen op een eiland – Nienke Denekamp – Rubinstein – 35 blz. – Inclusief MP3 CD

Alleen op een eilandIn de zomer van 1971 was ik achttien jaar en pas geslaagd voor mijn middelbare schoolexamen. Ik had een vakantiebaantje in de bollenteelt. Het waren lange dagen die van zes uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds duurden en om de tijd door te komen, had ik een transistorradiootje bij me waar ik voornamelijk muziek op beluisterde. Maar in de periode van 10 tot en met 24 juli 1971 volgde ik ook de radio-uitzendingen, gepresenteerd door een jonge Willem Ruis, over twee schrijvers – Jan Wolkers en Godfried Bomans – die gedurende een week alleen op Rottumerplaat bivakkeerden.

Wolkers was destijds 45 jaar en pas tien jaar schrijver. Ik had al zijn boeken die hij tot dan toe had geschreven, gekocht en gelezen en ze stonden ook op mijn eindlijst van de HBS. Hoogtepunt was uiteraard Turks Fruit, waarin expliciete seksscènes stonden die door ons pubers natuurlijk werden verslonden. Wolkers was een echt natuurmens – later maakte hij voor de VPRO nog leuke filmpjes over dieren en planten in zijn achtertuin op Texel. Godfried Bomans was zowat in alles zijn tegenstelling. Een katholieke man die worstelde met zijn geloof en de moderne wereld waarin hij zich steeds minder thuis leek te voelen. Zijn meest verkochte boek was en is Erik of het klein insectenboek. Hij was een mediaman die vaak op de televisie te zien was en ook veel radioprogramma’s maakte. Hij stond bekend als een humorist, zowel in woord als in geschrift.

Deze twee heel verschillende mannen lieten zich gedurende een week verbannen naar Rottumerplaat, een eilandje dat normaal bewoond werd door een strandvoogd die in die periode op vakantie was. Wolkers was er echt in zijn element. Hij struinde in zijn blootje over het eiland, leefde van wat hij aan eetbare planten vond en ving vissen en garnaaltjes. Bomans daarentegen kon nog geen blikje eten open krijgen, lag grieperig in zijn tent en had schrik van de meeuwenkolonie die vlakbij was.

Nienke Denekamp heeft alle feiten nog eens op een rijtje gezet en niet alleen de bekende, maar ze heeft ook nog wat leuke onbekend wetenswaardigheden boven water gehaald. In Alleen op een eiland staan veel foto’s van de schrijvers, maar ook van de bedenker van het programma Gé Gouwswaard en de toen pas ontdekte presentator Willem Ruis. Op de bijgevoegde CD zijn de voor- en nagesprekken en de uitzendingen zelf te beluisteren. Jammer dat Willem Ruis niet helemaal was toegesneden op zijn taak. Hij stelde niet altijd de juiste vragen en bleef doorzeuren over wat de schrijvers nou toch voelden. Toch leuk om te beluisteren.

Alleen op een eiland is, zoals alle boeken van uitgeverij Rubinstein, een schitterend verzorgd boek, waarin de ouderen onder ons nog eens kunnen nalezen en beluisteren hoe het ook weer allemaal is gegaan. Voor de jongeren is het een leuke geschiedenis over een eenzaam avontuur van twee schrijvers die in alweer de vergetelheid dreigen te raken. Daarom is het leuk om in dit verband de ervaringen die ze vastlegden in dagboeken, Groeten van Rottumerplaat van Wolkers en Dagboek van Rottumerplaat: Relaas van een angstige ervaring, nog eens te lezen en uiteraard ook de klassiekers Eric of het klein insectenboek en Turks Fruit.

Pieter Feller

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!