Nu maar wachten op de film van dit nerdy Young Adult-boek

Project Persefone: Het experiment – Michelle Gagnon – Vertaald door Annemarie Dragt – Blossom Books – 349 blz.

persefone-experimentMichelle Gagnon (1971) is een Amerikaanse schrijfster van thrillers en Young Adult-boeken en heeft meerdere bestsellers op haar naam staan. Haar debuut The Tunnels, over een serie rituele moorden in een verlaten tunnel onder een universiteit, kwam uit in 2007. De Engelstalige versies van de Young Adult-serie Project Persefone verschenen in 2012-2013. Het experiment, oorspronkelijk getiteld Don’t turn around is het eerste boek van de trilogie.

Noa wordt wakker op een geïmproviseerde operatietafel met een vers litteken op haar borst en heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Ze zet het op het lopen en kan ternauwernood ontsnappen. Als Peter door de dossiermappen van zijn vader snuffelt, vindt hij een map over Project Persefone. Hij besluit meer informatie te zoeken op internet en vlak daarna wordt zijn deur ingetrapt door een groep onbekende mannen.

Noa en Peter zijn beiden begenadigde hackers en besluiten hun skills te bundelen om erachter te komen wat er aan de hand is. Ze raken verstrikt in een web van multinationals, medische experimenten, straatkinderen en corruptie. Ze moeten alles op alles zetten om het gruwelijke geheim te ontrafelen en om in leven te blijven.

Noa en Peter zijn in alles elkaars tegenpolen. Noa is een weesmeisje, met vertrouwensproblemen en een hoop afstandelijkheid tegenover iedereen. Toch moet ze samenwerken met Peter, een rijkeluisjochie dat soms wel een beetje als een gladjakker uit de hoek kan komen. Ze leren elkaar kennen via Peters hackerswebsite /ALLIANCE/. Juist dit maakt ze zo’n leuk duo. Vooral omdat er niet gelijk allemaal gezwijmel tussen de twee plaatsvindt, maar dat ze echt samenwerken met als doel het gruwelijke geheim achter Project Persefone te achterhalen.

Als je eenmaal begint te lezen in Project Persefone: Het experiment, kun je je maar het beste voorbereiden om een lange dag op de bank of in je bed. Het boek is niet zomaar opzij te leggen. De hoofdstukken zijn vrij lang, maar toch ben je er zo doorheen. Noa en Peter zijn contant onderweg, omdat ze steeds gevaar lopen. Het experiment is een boek vol actie. Daarbij is met alle computerhacks en medische termen het boek een beetje nerdy. Daar hou ik wel van. Noa en Peter zijn daardoor eens een heel ander soort personages dan je meestal tegenkomt in boeken voor jongeren.

Gelukkig voor de Nederlandse fans van Project Persefone is het tweede boek van de trilogie, Het verzet, al vertaald en verschijnt ook deel drie, Het vonnis, dit najaar nog. Nu maar wachten op de verfilming.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!