Ode aan puur voedsel

VoedZo. – Sharon Numan – Kosmos Uitgevers – 176 blz.

VoedZo_Sharon NumanNadat ze een jaar had geëxperimenteerd met onbewerkte voeding voelde Sharon Numan zich zoveel beter dat ze zich afvroeg waarom niemand besefte dat je met gezonde voeding echt een stuk gezonder kunt worden. Ze had het zelf aan den lijve ondervonden. Voordat ze aan gezond eten begon, had ze ontzettend veel hoofdpijn. Ze voelde zich niet lekker, had weinig energie en afvallen lukte niet. Totdat ze geraffineerde suikers ging vermijden. Toen veranderde alles. Na een aantal jaar en veel experimenten heeft ze de focus gelegd op wat haar lichaam nodig heeft om gevoed te worden, gezond te zijn en te blijven. Ze richt zich nu op voeding waar veel voedingsstoffen in zitten en probeert voor haar gezin gevarieerde en lekkere recepten uit die zo min mogelijk gebruik maken van geraffineerde suikers en bewerkt voedsel. Ze heeft een passie ontwikkeld voor traditionele bereidingswijzen, dus eten maken zoals oma dat deed.

In het boek Voedzo. worden een aantal voedzame en lekkere recepten uitgewerkt in zes hoofdstukken. Allereerst staat de auteur stil bij ontbijt, brood en broodbeleg. Hier vermeldt Numan een zestiental recepten gaande van spelt-zuurdesembrood tot chocoladepasta met Medjouldadels. Vervolgens geeft de auteur enkele bereidingswijzen weer van drankjes. Zo vind je een aantal suggesties voor het maken van fruitwater, een simpele manier om water wat meer smaak te geven. Soep en bouillon komen dan aan de beurt. De meeste aandacht in het boek gaat uit naar hoofdgerechten met onder meer allerlei salades, doe-het-zelf pizza’s, zuurkool, courgette-pestotaart en spring rolls. Een aantal desserten sluiten het boek af.

Verder zijn in het boek nog acht zogenaamde kennisspreads opgenomen waarin de auteur ingaat op het belang van overnight, kiemen, kefir en bottenbouillon. Ook staat Sharon Numan even stil bij het plannen van maaltijden. Ze geeft tips voor kritische eters en weidt nog wat uit over fermenteren van voedsel en verantwoord zoet. Voorin het boek wordt nog wat praktische info gegeven over hoe je best de voorraadkast vult en welk keukengerei je best aankoopt zodat je altijd het nodige in huis hebt om een gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten.

De recepten in het boek zijn vrij eenvoudig alhoewel bepaalde bereidingen (bijvoorbeeld het aanmaken van zuurdesem) wel wat geduld vragen. De lezer wordt aangemoedigd om gewoon zelf eens te experimenteren bijvoorbeeld bij het maken van thee. Onderaan de bladzijde worden soms variatietips gegeven of worden alternatieven aangereikt indien je het recept zuivel- of glutenvrij wilt bereiden. De auteur heeft zelf kinderen en deze worden niet vergeten bij het aanmaken van recepten of bij de eindbeoordeling. De ingrediënten worden naast ieder recept weergegeven. Ook staan bij iedere bereiding een aantal symbolen zodat je snel kan zien of het recept suikervrij, zuivelvrij, tarwevrij, glutenvrij, vegetarisch en/of snel te maken is en of het gerecht vis, vlees of kip bevat. De vormgeving van het boek is zeer verzorgd met naast ieder recept een foto van het eindresultaat. Een register sluit het boek af.
Een kookboek dat sterk aan te bevelen is aan iedereen die wil stilstaan bij de puurheid en smaak van echt voedsel. Nog even vermelden dat de auteur ook een heel verzorgde blogsite heeft Voedzo.nl.

Kris Muylle

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!