Ondergronds avontuur

Het geheim van de vergeten tunnel – Annet Jacobs & Finn Dijkstra – Leopold – 89 blz.

In de serie Het geheim van… van Leopold, waarin een reeks van bekende kinderboekenschrijvers hun tanden hebben gezet, zijn enkele boeken gebaseerd op een idee van een kind. In dit geval is het idee afkomstig van Finn Dijkstra. De beloning is een hoofdpersonage met zijn naam in het boek en zijn naam op de cover tezamen met schrijfster Annet Jacobs. Annet Jacobs heeft van Finn Dijkstra’s idee een spannend avontuur gemaakt dat zich grotendeels ondergronds afspeelt.

Op de dag dat Finns moeder zal bevallen van een zoontje, neemt de opa van Finn, Finns vriendinnetje Femke en pup Wolf mee naar een hotel in het bos waar opa gaat meedoen aan een biljartwedstrijd.

Hoteleigenaresse Dora is niet dol op kinderen en honden mogen zelfs het hotel niet in. Finns opa vertelt over een kasteel dat ooit in het bos bij het hotel heeft gestaan en waarin een roofridder heeft gewoond. Is het een verzinsel of is het echt gebeurd? Finn en Femke ontvluchten, vanwege Dora, het hotel en nemen Wolf mee het bos in, daar ontdekken ze een geheimzinnig luik. Zou dat hebben behoord bij de kelder van het verdwenen kasteel? Ze komen in een mistige tunnel met vele zijgangen en raken verdwaald onder de grond. Daar ontmoeten ze het meisje Asja dat beweert dat ze de roofridder kent.

De illustraties zijn van Ivan & Ilia. Ze zijn degelijk, maar niet heel opzienbarend. Ze hebben de neiging om exact te tekenen wat Annet Jacobs al beschrijft en vullen zo het verhaal niet erg aan.
Er ontspint zich een avontuur waarbij Wolf wegraakt en de roofridder, Heer van de mist, hen met zijn grote zwaard bedreigt. Voor het verschijnsel van de ondergrondse mist heeft Annet Jacobs een originele oplossing bedacht. Hier en daar komt Het geheim van de vergeten tunnel wel erg fantastisch over. Zo is er een ondergrondse ruimte ter grootte van een stadion en zo hoog als een flatgebouw en de grond is bezaaid met stapels goud, diamanten en parels zo groot als biljartballen. Kinderen zullen daar waarschijnlijk weinig aanstoot aan nemen en smullen van dit in eenvoudige taal geschreven verhaal. Een leuk boek voor iets gevorderde lezers.

Pieter Feller

Andere recensies

Een mooie dag – Astrid Desbordes – Illustraties: Marc Boutavant – Vertaling: Lidewij van den Berg – Boycot – 32 blz. Een heerlijk prentenboek over een grote beer met de naam Walter en zijn vriend Edmond de Eekhoorn. Dit was voor mij het eerste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De geboorte van New York – Russell Shorto – Ambo/Anthos – Vertaling: Catalien van Paassen, Willem van Paassen en Jan Willem Reitsma – 352 blz. Het verhaal duikt nog vaak op: in 1664 veroverden de Engelsen Nieuw-Amsterdam. Maar wat er precies gebeurde, is veel...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
De Baptisten – Nyk de Vries – De Arbeiderspers – 342 blz. Nyk de Vries (1971), is schrijver, dichter en performer. Hij woont in Amsterdam, maar groeide op in Noordbergum, een arbeidersdorp in noordoost Friesland. Met zijn roman Renger won hij in 2016 de...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!