Ondergronds avontuur

Het geheim van de vergeten tunnel – Annet Jacobs & Finn Dijkstra – Leopold – 89 blz.

In de serie Het geheim van… van Leopold, waarin een reeks van bekende kinderboekenschrijvers hun tanden hebben gezet, zijn enkele boeken gebaseerd op een idee van een kind. In dit geval is het idee afkomstig van Finn Dijkstra. De beloning is een hoofdpersonage met zijn naam in het boek en zijn naam op de cover tezamen met schrijfster Annet Jacobs. Annet Jacobs heeft van Finn Dijkstra’s idee een spannend avontuur gemaakt dat zich grotendeels ondergronds afspeelt.

Op de dag dat Finns moeder zal bevallen van een zoontje, neemt de opa van Finn, Finns vriendinnetje Femke en pup Wolf mee naar een hotel in het bos waar opa gaat meedoen aan een biljartwedstrijd.

Hoteleigenaresse Dora is niet dol op kinderen en honden mogen zelfs het hotel niet in. Finns opa vertelt over een kasteel dat ooit in het bos bij het hotel heeft gestaan en waarin een roofridder heeft gewoond. Is het een verzinsel of is het echt gebeurd? Finn en Femke ontvluchten, vanwege Dora, het hotel en nemen Wolf mee het bos in, daar ontdekken ze een geheimzinnig luik. Zou dat hebben behoord bij de kelder van het verdwenen kasteel? Ze komen in een mistige tunnel met vele zijgangen en raken verdwaald onder de grond. Daar ontmoeten ze het meisje Asja dat beweert dat ze de roofridder kent.

De illustraties zijn van Ivan & Ilia. Ze zijn degelijk, maar niet heel opzienbarend. Ze hebben de neiging om exact te tekenen wat Annet Jacobs al beschrijft en vullen zo het verhaal niet erg aan.
Er ontspint zich een avontuur waarbij Wolf wegraakt en de roofridder, Heer van de mist, hen met zijn grote zwaard bedreigt. Voor het verschijnsel van de ondergrondse mist heeft Annet Jacobs een originele oplossing bedacht. Hier en daar komt Het geheim van de vergeten tunnel wel erg fantastisch over. Zo is er een ondergrondse ruimte ter grootte van een stadion en zo hoog als een flatgebouw en de grond is bezaaid met stapels goud, diamanten en parels zo groot als biljartballen. Kinderen zullen daar waarschijnlijk weinig aanstoot aan nemen en smullen van dit in eenvoudige taal geschreven verhaal. Een leuk boek voor iets gevorderde lezers.

Pieter Feller

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!