Onderhoudend verhaal

Desalnietbemind – Annabel Jonk – Brandt – 334 blz.

Geheel onverwacht overlijdt Victor, de man van advocate Martha Nieuwland. Als ze na de begrafenis het kerkhof verlaat, met haar boezemvriendin Sophia, ziet ze nog net dat een vrouw een bos witte rozen bij Victors graf legt. Martha wil terug, maar Sophia houdt haar tegen, iets waar Martha snel spijt van krijgt. Wie is de vrouw van de rozen en waarom legde ze de bloemen bij het graf?
Wanneer iemand plotseling sterft, heeft hij niet de mogelijkheid om sporen uit te wissen die voor zijn nabestaanden geheim moesten blijven. Martha gaat in Victors werkkamer op zoek naar sporen uit het verleden.
“Ik opende de jaloezieën. Ik was in Pompeï, jaren na de uitbarsting.”

Ze vindt een schrift met aantekeningen over zijn lagere schooljaren en ook nog berichten op een ‘geheime’ telefoon. Ze komt op het spoor van de vrouw van de rozen en dan blijkt dat Victor al jaren een relatie met deze Lisa, want zo heet de vrouw, te hebben gehad, terwijl Martha altijd had gedacht dat ze hem alleen voor zichzelf had. Zelf is ze tijdens haar huwelijk altijd trouw gebleven, een waarde waar ze in gelooft. Ze praat erover met haar vriendin Sophia, een vrouw die het helemaal niet nauw neemt met de huwelijkse trouw en telkens een andere minnaar heeft. Het meningsverschil tussen de twee vrouwen dreigt een wig tussen hen te drijven.

In het schrift met de verhalen over de lagere schooltijd van Victor komen de namen van zijn klasgenoten voor. Ze spoort de drie mannen op die destijds met Victor bevriend waren, de drie musketiers. Uit berichten op Victors ‘geheime’ telefoon blijkt dat hij kortelings nog contact met hen heeft gehad. Een voor een gaat ze hen opzoeken om uit te vissen wat er toch op die school gebeurd is. Hun despotische onderwijzer meester van Randwijk speelt daarin een belangrijke rol. Alles krijgt een climax als Martha met de drie mannen een driedaagse wandeltocht onderneemt op Mount Washington in New Hampshire. Martha denkt alles ontrafeld te hebben, maar is dat ook zo?

Desalnietbemind is een boek dat een beetje op twee gedachten hinkt. Aan de ene kant is het een roman over een vrouw die na de dood van haar man er achter probeert te komen hoe hij nou werkelijk in elkaar stak. Aan de andere kant voegt Annabel Jonk er thrillerachtige elementen aan toe, zelfs nog met een verrassende plotwending aan het eind. Niet heel sterk vind ik dat Martha het schriftje van Victor in fases leest. Als je echt alles wilt weten, lees je het natuurlijk in één keer, maar dat komt voor de opbouw van het boek niet goed uit. Aan het eind ontdekt ze ook nog dat het schriftje en dus het verhaal voor haar bedoeld was, ze had een bladzijde aan het begin over het hoofd gezien. Allemaal noodgrepen om spanning in het verhaal te brengen. Zonder die thrillerelementen had het boek ook heel interessant kunnen zijn. Gewoon een vrouw die na de dood van haar man er achter probeert te komen hoe hij werkelijk was. Kunnen we iemand wel echt kennen? Iedereen heeft recht op zijn geheimen.
Annabel Jonk kan wel goed schrijven. Het boek staat vol mooie metaforen en Desalnietbemind is een onderhoudend verhaal, dat door het vergezochte einde een beetje in een anticlimax eindigt.

Pieter Feller

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!