De onmogelijkheid om elkaar te bereiken

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano – Vertaald door Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd – De Bezige Bij – 318 blz.

De eenzaamheid van de priemgetallenPaulo Giordano, geboren in 1982, laat De eenzaamheid van de priemgetallen beginnen in 1983 en eindigen in 2007; een jaar voordat het boek in Italië wordt gepubliceerd.
Het is het verhaal van Alice en Mattia. Alice is in 1983 zeven jaar oud. Ze moet van haar vader, zeer tegen haar zin, op skiles. Ook die dag dat het heel erg mist. Tijdens een afdaling komt ze, vanwege het slechte zicht, ten val. Hierdoor loopt Alice een blijvende loophandicap op.

Met Mattia, leeftijdgenoot van Alice, maken we een jaar later kennis. Hij gaat samen met zijn verstandelijk gehandicapte tweelingzusje naar een verjaardagsfeestje van een klasgenoot. Dit feestje zal zíjn leven blijvend bepalen.

Op een ander feest – we maken nu een tijdsprong van zeven jaar – waarvoor zowel Alice als Mattia is uitgenodigd, ontstaat er tussen hen beiden een sterke band. Een band die de daaropvolgende jaren intact blijft. Desondanks vinden ze het moeilijk elkaar echt te bereiken, elkaar werkelijk te doorgronden. Alice en Mattia gaan op een gegeven moment ieder hun eigen weg, ontmoeten andere mensen, doen verschillende dingen. Hierbij zijn ze wel altijd in elkaars gedachten.

Mattia, die wiskunde is gaan studeren, vergelijkt hen met tweelingpriemgetallen. Voor de niet-wiskundigen: priemgetallen zijn alleen deelbaar door 1 en door zichzelf, tweelingpriemgetallen worden slechts door één (even) getal gescheiden. De symboliek is duidelijk: ze zijn dicht bij elkaar, maar net niet dicht genoeg om elkaar echt aan te raken.

De eenzaamheid van de priemgetallen vind ik een mooi boek vanwege de thematiek die er in door klinkt en door de schrijfstijl. Schijnbaar achteloos rijgt Giordano woorden aan elkaar tot goedlopende zinnen. Hierbij vervalt hij nooit in mooischrijverij: mooi om het mooie, en weidt hij nergens onnodig uit. Je kunt een verhaal sterker maken door juist, zoals Giordano doet, dingen weg te laten.

Frans Spaanstra

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!