Ontdek hoe je bij jezelf kunt komen
In de voetsporen van de heldin – Edith de Wit – S2 uitgevers – 163 blz.
Iedere vrouw is de heldin van haar eigen verhaal – Vanuit die gedachte heeft Edith de With (1971), schrijver en storycoach, het narratieve model Het verhaal van de heldin ontwikkeld. Hierin stelt zij het vrouwelijke perspectief centraal. Voor dit onderzoek heeft zij zich verdiept in eeuwenoude mythes en volksverhalen, in moderne literatuur en films. Daarnaast heeft ze veel verschillende vrouwen gesproken en hun waargebeurde verhalen opgetekend. Edith de Wit geeft trainingen en lezingen over Het verhaal van de heldin en leidt coaches op om volgens deze methodiek te werken. Tevens is zij auteur van Hoe blijf je blij en in balans; een survivalgids voor ren-je-rot vrouwen.
In de voetsporen van de heldin start met een voorwoord van Mieke Bouma, auteur van onder meer De held in je eigen verhaal. In dit voorwoord lezen we de essentie van In de voetsporen van de heldin. Het leven legt ons eisen op, we moeten aan verwachtingen voldoen en ongemerkt raken we verwijderd van onszelf. Soms komen we vast te zitten en doen dingen die helemaal geen plezier meer geven. We moeten weer op zoek naar de oorsprong, maar hoe doen we dat?
Als voorbeeld nemende De held in je eigen verhaal, was Edith benieuwd hoe het eruit zou zien als er vanuit een vrouwelijk perspectief werd gekeken. Ze ging op zoek naar verhalen en ontdekte een kist vol. Het verhaal van de heldin kent een structuur die al eeuwen oud is. De oude Grieken introduceerden de klassieke opbouw van een verhaal, de klassieke plot. De plot bestaat uit drie aktes. Akte 1: Begin – Orde, Akte 2: Midden – Chaos, Akte 3: Eind – Ontknoping. Een schema in het boek toont het cyclische verhaal van de heldin met vier episodes in iedere akte. In de hoofdstukken van het boek worden de 12 episodes afzonderlijk toegelicht. Per episode vind je een aantal inzichtvragen waarmee je je eigen verhaal op het spoor kunt komen.
Door gebruik te maken van fragmenten uit verhalen en films, sprookjes en de waargebeurde verhalen is dit boek toegankelijk en aangenaam om te lezen. Veel is herkenbaar en soms ook best wel confronterend, maar de luchtige wijze van vertellen zorgt ervoor dat het allemaal niet te zwaar overkomt. Onbewust zet het aan tot nadenken maar laat ook zien dat iemand tot meer mogelijk is dan dat deze zelf had kunnen denken. De waargebeurde verhalen geven goede voorbeelden en kunnen die aanzet geven om tot actie over te gaan.
“Het is mijn ervaring dat je gewoon de stap moet zetten en je niet moet laten weerhouden door angst. Je hoeft het immers niet allemaal alleen te doen.”
Een inspirerend en leerzaam boek en inderdaad, als het goed is hoef je het niet alleen te doen en is er altijd wel iemand dichtbij je die je nodige steun geeft en als mentor fungeert. De inzichtvragen na elke episode zijn niet altijd makkelijk om te beantwoorden. Wat ik zelf een mooie vraag vond was deze: “Wat deed je als kind het liefst? Zie je daar nog elementen van terug in je huidige leven?” Deze was dus niet moeilijk om te beantwoorden, lezen en dieren waren als kind mijn grote passie en deze passies beheersen nog steeds een groot deel van mijn leven.
In de voetsporen van de heldin is helder, inzichtelijk en inspirerend en het kan net dat ene duwtje geven om de heldin van je eigen verhaal te worden. En wil je na het lezen van dit boek nog meer? Op de website van Edith is gratis het bijbehorende werkboek met aanvullende opdrachten en schrijfoefeningen te downloaden.