Ontspannende uren leesplezier

De Rus – Hans Faber – The House of Books – 368 blz.

Vince van Zandt, dé misdaadverslaggever van Nederland, leest in een nieuwsbericht dat er een Russische man uit de Prinsengracht is gedregd. De politie gaat uit van een ongeluk, maar de dood van de man intrigeert Vince. Ondanks het feit dat zijn hoofdredacteur niks in het verhaal ziet, gaat hij op onderzoek uit. Carla, de healer die hij regelmatig bezoekt, waarschuwt hem zelfs voor gevaar. Gevaar dat van twee kanten komt. Hij weet de identiteit van de Rus te achterhalen, maar als hij doorkrijgt in wat voor een slangenkuil hij terecht is gekomen vraagt hij zich af waarom hij zo koppig is geweest.

Vince van Zandt is gescheiden en heeft door zijn vorige relatie een dermate knauw gekregen dat hij, hoewel hij een nieuwe vriendin heeft, emotioneel de deur dichthoudt. Zijn healer, Carla, spreekt hem daar regelmatig op aan en ondanks dat ze niet in de toekomst kan kijken, ziet ze daarnaast wel dat er gevaar dreigt voor Vince.
Hij werkt bij De Stem van Nederland “de grootste ochtendkrant van Nederland” (rara, welke zou dat zijn?) en zijn baas daar ziet niets in een verhaal over de verdronken Rus, maar Vince laat zich niet weerhouden, hij is er zeker van dat er iets niet klopt en laat zelfs het proces tegen een grote drugsbaas (de Olifant) voor wat het is. Hij gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Dat brengt hem onder andere naar Zutphen waar een beer van een vent, (een oud-kickbokser) een tapijthandel heeft waar een luchtje aan zit. Dat die man het niet leuk vindt dat Vince onderzoek naar hem doet, zal niemand verbazen. Is zijn eerste protestactie nog wat knullig en zeker niet angstaanjagend voor Vince, dat is de tweede waarschuwing wel. Toch gaat Vince door en zijn onderzoek brengt hem ook bij de yogaschool waar zijn vriendin Yara yogalessen volgt bij een op z’n minst raadselachtige leraar. Wanneer Vince eindelijk op het goede spoor zit, blijken er achter de schermen invloedrijke, machtige mensen te zijn die aan de touwtjes trekken.

Op het persbericht van De Rus staat “Baantjer meets Stieg Larsson” en dat begrijp ik wel. Vince van Zandt, met dt, zoals de Cock met ck, woont en werkt in Amsterdam en de humor in De Rus heeft verdacht veel weg van typisch Amsterdamse gebbetjes. Daarnaast ligt Vince regelmatig met zijn meerdere overhoop, net als Baantjer altijd deed.
Een element kenmerkend voor Stieg Larsson zou kunnen zijn dat in De Rus een journalist met belangstelling voor belastingontduiking het hoofdpersonage is, maar daar houdt het voor mij dan wel op. De strak oplopende spanning in de boeken van Stieg Larsson wordt in De Rus niet gehaald. Wat wel wordt gehaald is het heerlijke tempo in De Rus. Het leest lekker vlot, het karakter Vince van Zandt is geloofwaardig en hoewel een getraumatiseerd liefdesverleden wel vaker in politiethrillers wordt gebruikt om een karakter neer te zetten, laat juist dat gegeven ruimte om in de vervolgdelen nog verder te worden uitgediept. De raadselachtige yogaleraar staat als een huis en geeft de lezer af en toe kippenvel en je zou Yara, de vriendin van Vince wel iets toe willen schreeuwen. Omdat Vince nogal gelooft in Carla, de healer zal ze vast in latere delen een grotere rol gaan spelen.
Kortom, De Rus zorgt voor enkele aangenaam ontspannende uren leesplezier en als je aan het eind van deel één dan ook nog getrakteerd wordt op het eerste hoofdstuk van deel twee, De minister, dan weet je dat je helaas tot het najaar moet wachten voor een nieuw verhaal met Vince van Zandt.

Susanne Koster

Over de auteur:
Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financiële Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau.
Faber schreef De Rus al in 2016 en een deel in 2017. In augustus 2017 werd het manuscript aangeboden aan diverse uitgeverijen. Op 29 augustus van dat jaar verdween zijn nichtje Anne en trok hij het manuscript terug. In 2019 kwam, op verzoek van zijn broer, Anne – Kroniek van een zoektocht uit.

Boek bestellen!

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!