Ontspoord door de dood van zijn dochter

Benauwd – Alexander Sascha Oppenberg – Ellessy Crime – 216 blz.

BenauwdPaul van Schaik heeft zijn dochter verloren. Ze is verdronken. Al herinnert hij zich er weinig van, het is wel zijn schuld, vindt hij. Hij denkt ook dat zijn vrouw Lisa er zo over denkt. Ze wonen in elk geval niet meer samen. Iets, waar hij het nogal moeilijk mee heeft. Paul werk op een kantoor, onder andere samen met collega Angela, waar hij zelfs een knipperlichtrelatie mee krijgt. Angela, een felle dame uit Macedonië, wil veel meer van hem dan hij van plan is haar te geven. Dat levert spanning op, ook op zijn werk. Eigenlijk wil Paul dit leven dan ook helemaal niet. Hij wil schrijver worden, maar zijn uitgever Ralph, tevens zijn beste vriend, werkt niet hard mee.

Paul glijdt steeds meer af in een wereld van drank en drugs, als hij bij een psycholoog terecht komt. Zij stelt hem voor alles opnieuw te beleven bij Meike, die hem middels sessies weer laat beleven wat er gebeurd is. Maar daar wordt het niet beter van. Paul raakt de draad steeds meer kwijt. Hij krijg ook nog een relatie met Meike, die bij Angela in huis woont. Als hij probeert weer terug te gaan naar zijn enige echte liefde Lisa, is voor Angela de maat vol. Zij gebruikt Ralph om wraak te nemen en schuwt daarbij niets of niemand.

Een spannend verhaal, dat moet gezegd worden. Een thriller, die wat mijn smaak betreft iets meer professionele sturing had mogen hebben, maar omdat hij toch goed geschreven is, wordt dat Alexander Sascha Oppenberg vergeven. Het verhaal zit redelijk goed in elkaar. De strakke lijn wordt niet overal vastgehouden. Het gegeven van dit verhaal, zijnde de dood van Pauls dochter, wordt naar de achtergrond geschoven door feeks Angela, die als een woedende kenau haar klauwen uitslaat als blijkt dat Paul niet voor haar kiest. Misschien iets teveel van het goede, al houd dit gesteggel je strak vast in het verhaal. Het geeft het verdriet, dat duidelijk tussen de regels door te lezen is, een gemeen glimlachje.

De rol van beste vriend Ralph doet je je wenkbrauwen optrekken. Niet altijd even geloofwaardig neergezet, maar soit: er lopen vreemde kostgangers rond op deze aardbol en personen als Ralph zul je niet hoeven zoeken met een vergrootglas. Ook dit karakter en zijn eigenaardigheden passen weer prima in de thriller.
Al met al is Benauwd een boek dat je lekker door laat lezen, je af en toe even pas op de plaats laat maken door een plotseling switch van personen met wie je meeleest en meeleeft. Spannend, geschreven om door te lezen, aandacht genoeg voor de karakters en het weg fladderen van iemands persoonlijkheid door drank en drugs.
Tevens mijn complimenten voor het prima weergeven van de emoties, die Paul voelt. Goed omschreven, niet gekunsteld maar met oprechte passie neergeschreven.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!