Ontwapenend boek over de onzekerheden van een pril pubermeisje

Lynn – Anke Kranendonk – Lemniscaat – 167 blz.

Na een opmerking van de gymjuf, die haar toebijt: ‘Wie denk je wel dat je bent?’ begint Linda te twijfelen aan zichzelf. Wie is ze eigenlijk?
Ze is anders dan de andere meisjes in haar klas. Als ze met de ‘drie Juuls’ speelt, staat zij erbuiten. De drie zijn gek op roze en zij heeft daar niks mee. Ze zitten op Hyves en hebben belangstelling voor jongens, maar zijn jaloers op Linda dat die gewoon bevriend is met de leukste jongen van de klas. Haarscherp analyseert ze het groepje als ze met zijn allen naar Julia’s kamer gaan.

‘Juultje liep voorop, zij woonde hier tenslotte. Achter haar kwam Juul, dan Flap Juul en daarna ik.
Boven mij de naprater, de aanvoerder en de alles-goed-vinder. En dan ik, het gespleten dropmatje dat achter de Julia’s aanliep. Die naast Sjuul en Juul op het bed plofte en meedeed. In de roze kamer, met bloemetjesbehang, kanten gordijnen voor de ramen en alleen maar roze krukjes, kastjes, planken, schemerlampjes. Ik vond er niks aan. Maar toch dacht ik: hield ik ook maar van roze, net als alle andere meisjes.’

Linda is gewoon niet zo als de ‘roze meisjes’ die elkaar napraten en haar een hak zetten. Ze is niet zoals Marjorie, de dochter van de schooldirecteur die alles beter weet en overal een mening over heeft. Ook niet als Fenna die het niet erg vindt overal een zootje van te maken en vervolgens reageert met: ‘Boeie.’ Of zoals Zoë die opgewekt rondloopt in tweedehands kleren. Linda hoort nergens bij.

Op een dag komt er een nieuw meisje in de klas, Alexia, en alle meiden zijn er als de kippen bij om vriendin met haar te worden. Ze wordt door iedereen gevraagd en Linda merkt dat als ze één dag thuisblijft omdat bij haar twee tanden zijn getrokken, de rollen de volgende dag zijn verdeeld. Bijna iedereen heeft al een afspraak met Alexia gemaakt.
Linda, die zich na het bezoek aan de tandarts, Lynn gaat noemen, biedt aan om te helpen bij het uitpakken van de schilderijen van Alexia’s moeder. Nu is zij er ook een keer geweest en ze vond het er leuk.

Als ze ‘s avonds thuis aan tafel zit met moeder, vader en haar twee grote broers, vergelijkt ze de tafelmanieren van haar familie met die van Alexia en haar ouders. Ze kunnen er thuis niet aan tippen!
Maar toch is het oudere broer Johan die haar adviseert niet altijd alles zo ingewikkeld te maken maar gewoon zichzelf te zijn. Dat probeert ze en ze ontdekt dat het een kwestie van vallen en opstaan is.

Lynn is een gevoelig en ontwapenend boek over een meisje dat aan het begin van haar puberteit staat. Dat zichzelf ontdekt en de wereld om haar heen. Dat alles haarscherp analyseert, zichzelf niet spaart en uiteindelijk haar eigen weg vindt. Een aanrader voor meiden die net beginnen te puberen of in dat proces al een stukje verder zijn.

Hanneke de Jong

Boek bestellen!

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!