Onwillekeurig glimlachen om dit goudeerlijke reisboek

Miss yellow hair, hello! – Iris Hannema – Arbeiderspers – 216 blz.

miss yellow hair helloWat doe je als er een Iraniër onverwachts in je bed opduikt? En hoe bereid je je voor op het grootste carnaval ter wereld, in Rio de Janeiro? In Miss yellow hair, hello! beschrijft Iris Hannema de gekke, geestige en tegelijkertijd rauwe avonturen die zij de afgelopen jaren meemaakte in het buitenland. Een reisboek waarin ook alle nare en ongemakkelijke kanten van het reizen volop aan bod komen. Als lezer stap je zo al snel af van het idee dat reizen alleen maar prachtig witte stranden en een azuurblauwe zee inhoudt.

De Boekenweek met als thema ‘reizen’ mag dan net achter de rug zijn, dit is een boek dat je het hele jaar door kan lezen. Hannema schrijft op een prettige manier, humoristisch en goudeerlijk. En iedereen die reikhalzend uitkijkt naar de zomervakantie, doet wellicht inspiratie op voor een avontuurlijke backpacktrip.

‘Op de terugweg zit ik in een taxi met een chauffeur die verdacht veel lijkt op de goeroe Sai Baba. Als ik hem daarop wijs ontvouwt zich een vreemd gesprek, waarbij we elkaar absoluut niet begrijpen en hij me uiteindelijk niet bij het hotel, maar in een straat vol karaoketenten afzet.
‘Karaoke!’ zegt hij met een trots gezicht. Dus stap ik uit en bedank hem hartelijk. Het is één uur ’s nachts. Ik heb geen idee waar ik ben, of hoe het mogelijk is dat Sai Baba en karaoke hetzelfde klinken. Volgende rit geen kletspraatje meer beginnen met de chauffeur, alleen het kaartje van het hotel laten zien en verder: mond houden.
Of ik binnenkom, vraagt een portier in goed Engels, ‘twee biertjes voor de prijs van één.’
‘Moet ik dan verplicht karaoke zingen?’ vraag ik.
‘You don’t like karaoke?’ antwoordt hij oprecht verbaasd.
‘Jawel, maar niet vanavond,’ zeg ik, en daarop houdt hij de deur open en krijg ik een tafeltje aangewezen. Binnen een halfuur sta ik met een microfoon in mijn hand Bon Jovi te zingen voor een groep uitzinnige Chinezen.’

Als er iets is dat je al wist, maar wat in dit boek nog eens bevestigd wordt, is het dat je als reiziger open moet staan voor alles dat gebeurt en kan gebeuren. En er gebeurt genoeg tijdens de avonturen die Hannema beleeft. Zo bezoekt ze een luguber anti-Israël-museum, woont ze ruimt anderhalf jaar samen met een Argentijn, wordt ze tijdelijk het nichtje van een Pakistaanse politiecommandant en slaapt ze in een bed vol bedluizen in Californië.

Miss yellow hair, hello! is niet chronologisch verteld en springt van de ene reis naar de andere. Ondanks dat is het verhaal wel goed te volgen, ieder hoofdstuk behandelt een nieuwe reis langs één of meerdere landen en de wijze waarop zij daar belandt. De avonturen worden afgewisseld met tips in geniale lijstjes, zoals Wat te doen als je geen berggeit bent en Hoe koop je een douanebeambte in het Midden-Oosten om.

Iris Hannema is freelance (reis)journalist en fotograaf. Voor National Geographic reist ze de wereld rond als ‘digital nomad’. Ze publiceerde in onder meer HP/De Tijd, Zin, Trouw, Margriet, nrc.next, Algemeen Dagblad en FD Persoonlijk.

Bij het lezen van Miss yellow hair, hello! voorkom je niet dat je af en toe met afschuw de gebeurtenissen leest en dat je direct daarna onwillekeurig moet glimlachen. Al deze reisavonturen nodigen uit tot meer en tot het maken van een eigen reis. Voor de echte avonturiers onder ons dan.

Gaetana Ferla

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!