Op en top Amerikaanse thriller met onverwachte ontknoping

Jij bent de volgende – Gregg Hurwitz – Vertaling: Joost van der Meer – A.W. Bruna – 383 blz.

Jij bent de volgendeGregg Hurwitz (1973) is een Amerikaanse auteur van misdaadboeken, screenplays en stripboeken. Hij komt uit San Francisco, maar woont tegenwoordig in Los Angelos. Hij studeerde aan de Universiteit van Harvard. Hurwitz heeft al veertien thrillers op zijn naam staan, waarvan er zes naar het Nederlands zijn vertaald. Zijn boeken werden genomineerd voor verschillende grote prijzen, en verschijnen in 22 talen.

Mike Wingate heeft een harde jeugd gehad. Hij werd op vierjarige leeftijd door zijn vader in een speeltuin achtergelaten en groeide op in een pleeggezin, met slechts een paar herinneringen aan zijn eigen ouders. Nu, als volwassene, heeft Mike eindelijk zijn leven op de rails. Hij is gelukkig getrouwd, heeft een lief dochtertje en is eigenaar van een bouwbedrijf dat net bezig is met het afronden van een prestigieus milieuvriendelijk bouwproject.

Dan wordt hij op een feestje bedreigd en wanneer hij de politie vervolgens om hulp vraagt, is deze meer geïnteresseerd in zijn eigen, onduidelijke verleden. Om zichzelf en zijn gezin te beschermen, ziet Mike zich genoodzaakt de enige echte vriend in te schakelen die hij ooit heeft gehad: Shep. Mike en Shep zaten in hetzelfde pleeggezin, maar waar Shep het criminele pad op ging, kon Mike studeren en de criminaliteit achter zich laten. Nu moeten ze samen proberen Mikes gezin te beschermen tegen een mysterieuze vijand.

Wat onmiddellijk opvalt, is dat Jij bent de volgende een op en top Amerikaans boek is. Alles ademt USA. Geweren, pick-up trucks, corrupte overheidsmedewerkers, Mexicaanse werknemers, een overvloed aan scootmobielen, en een strikte scheidslijn tussen the good and the bad guys. Ook is het grappig om te lezen dat Mike werkt aan de milieuvriendelijk project, terwijl hij zelf éém grote milieuvervuiler is: hij rijdt een grote, bezineslurper en gooit kauwgom uit het raam tijdens het rijden.

Jij bent de volgende komt erg rustig op gang, je leert Mike en zijn gezin heel goed kennen voordat er wat vaart in het verhaal komt. Je moet even door het begin heen, maar naarmate het verhaal vordert, wordt het beter. Halverwege Jij bent de volgende wordt het verhaal spannend. Mike en Shep krijgen te maken met een vijand en een motief dat je zeker niet zal zien aankomen!

Het verhaal, vooral uit het perspectief van Mike, is ook heel geschikt voor (jonge) vaders. Zij zullen zich goed in Mike kunnen inleven en waarschijnlijk genieten van de actiemomenten waarin de mannen terecht komen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!