Op en top een Carry Slee-boek

Kapot – Carry Slee – Uitgeverij OverAmstel – 272 blz.

KapotJulia en haar broer Thijs spelen samen in de succesvolle band Vuurwerk. Ze hebben een heerlijk leventje vol vrienden en verliefdheden. Maar dan wordt ineens alles anders… Hun vader verlaat het huis na een zoveelste ruzie met hun moeder. Hij is van plan voorlopig niet meer terug te komen en Julia en Thijs komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Met name omdat beide ouders aan ze trekken en ze allebei een ‘andere kant’ kiezen.

De meeste mensen krijgen samen kinderen uit liefde voor elkaar. Waarom kunnen ‘we’ niet uit elkaar uit liefde voor je kinderen? Zoveel mensen die uit elkaar gaan doen dit met een vechtscheiding. Ruzie om spullen en geld, verwijten naar elkaar en oude koeien uit de sloot halen en het ergste van allemaal het getouwtrek om de kinderen. Het zal wel een reden hebben, maar kinderen worden er altijd de dupe van.

En weet je wat nou de grote kracht van Carry Slee is? Zij schrijft erover in het boek Kapot, zij laat het je voelen hoe het is om je broer te gaan wantrouwen en heen en weer geslingerd te worden tussen je ouders, zonder dat ze ook maar één keer een woord als vechtscheiding in de mond te nemen! Slee kan schrijven zonder te benoemen. Ze laat het je gewoon beleven en voelen. Dat is geen gave, maar betekent wel dat je een volleerde schrijfster bent.

Carry Slee heeft na tien jaar eindelijk weer een jeugdboek op haar naam gezet. Zij heeft daarmee een breed publiek, waaronder dertigplussers die met haar boeken opgroeiden, een groot plezier gedaan. Ze is er in geslaagd om te behagen, maar heeft niet bijzonder verrast. Ze is stabiel gebleven in haar opbouw, schrijfstijl en onderwerpkeuze. Ook dat is trouwens een kracht, want ze is dus dichtbij haarzelf gebleven.

Met haar vlotte schrijfstijl en korte, duidelijke zinnen is ook Kapot weer een zeer toegankelijk boek voor veel tieners. Daarnaast is er veel herkenning. Helaas voor velen ook wat betreft de vechtscheiding, maar als dat niet zo is, zijn er altijd nog vriendschappen, ruzies, muziek, school, broer-zus-relatie en andere echte puberbelevenissen waarin je stukjes van jezelf terug kunt vinden. Slee schrijft boeken die helemaal van deze tijd zijn en toch tijdloos zijn; en dat is knap!

‘…Je mag me wel bedanken dat ik mijn mond heb gehouden.’
‘Hoezo?’
‘Jij had een fijne avond, maar ik kon daar staan spelen met dat ellendige bericht in mijn kop. Daar had jij geen last van. Ik weet zeker dat je niet eens had kunnen zingen als je het had geweten, denk je niet?’
‘Je hebt het voor me verzwegen, daar ben ik pissed om.’
‘Ik vertel je toch waarom? Van pap mocht ik niks zeggen.’
‘Nou en?’

Julia en Thijs hebben steeds vaker ruzie om hun ruziënde ouders. Ze worden uit elkaar gedreven en dat levert spanning op, ook in de band. Het is mooi om de ontwikkeling te zien de ze beide doormaken. Thijs trekt naar zijn vader, vooral omdat zijn vader hem bij zijn plannen betrekt, maar krijgt langzaam meer een houding van ‘zoek het maar uit, ik wil verder met mijn leven’. Terwijl Julia haar moeder ziet instorten en haar kant ‘kiest’. Zij uit veel meer haar woede en verdriet, waar Thijs dat meer voor zichzelf houdt. Komt het goed tussen Thijs en Julia? Lees het in Kapot van Carry Slee!

Nelly Hofman

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!