Op haar zesde schreef ze haar eerste boekje

Heleen van der KempHeleen van der Kemp (1974) woont in Ouderkerk aan de Amstel, samen met Martin (1971), en haar kinderen Bastiaan en Hannah. Naast thrillerschrijfster werkt ze met veel plezier als redacteur voor de merken Randstad, Tempo-Team en Yacht. Op haar zesde schreef ze haar eerste ‘boek’ naar aanleiding van een Disney film. Taal heeft haar altijd geboeid en schrijven ging haar gemakkelijk af. Toch duurde het nog tot 2007 voordat er echt vorm in kwam. Via Hyves en de contacten die ze daar opdeed, durfde ze voor het eerst iets te publiceren. De reacties waren positief en na een opleiding aan de schrijversvakschool is ze begonnen aan het grotere werk. Haar mijn eerste boek werd Blond 15 dat uitkwam in 2010 . In mei 2011 volgde Afrekening en in 2013 Onschendbaar. Haar vierde thriller, Bijwerking, is uitgekomen in oktober 2015.

Uit wat voor gezin kom je? Werd er veel gelezen?

Ik kom uit een onderwijsgezin, mijn moeder was kleuterjuf en mijn vader was meester van de vijfde klas, nu groep 7. Later werd hij directeur van die basisschool en mijn moeder ging productontwikkeling doen voor Montessori lesmaterialen. Ik werd al jong gestimuleerd om te lezen en te schrijven. Ik ben enig kind en ik vond het heel fijn om te lezen. Heerlijk om naar de bibliotheek te gaan voor weer een stapel nieuw leesvoer.

Welke boeken las je in je jeugd?

Te veel om op te noemen, echt alles. Jan Terlouw, Tonke Dragt, Thea Beckman, Astrid Lindgren schieten me zo te binnen. Prachtig. En ik was een groot Suske & Wiske fan.

Op je zesde schreef je al je eerste boekje. Waar ging dat over?

Over Frank & Frey, een Disneyfilm over een hondje en een vosje waar ik enorm van onder de indruk was.

Op welke leeftijd las je een thriller die je is bijgebleven en welk boek was dat?

O, moeilijke vraag! Dat weet ik niet zo goed meer. Ik vond altijd al spannende boeken het leukste. Ik herinner me wel dat kinderboeken, vooral van de auteurs die ik hiervoor noemde, ook best spannend waren. Ik vond het leuk als er een geheim was of een spannende reis of zoiets. Dus daar selecteerde ik mijn boeken in de bieb op. Volgens mij had dat vroeger niet zo’n stempel, was een boek spannend of niet, om het gegeven. De eerste echt bewuste ‘thrillers’ zijn denk ik Donna Tart, De verborgen geschiedenis, de eerste boeken van Saskia Noort en de eerste boeken van Nicci French, met die standbeelden erop.

Heb je met twee jonge kinderen in huis, zelf nog tijd om te lezen? Wat zijn je favoriete boeken/schrijvers nu?

Ik lees altijd voor ik ga slapen. Ik heb een E-reader en die staat bomvol met thrillers die ik wil lezen. Heerlijk! Ik probeer me in te houden, maar als ik iets lees of hoor over een thriller die mij aanspreekt dan koop ik ‘m al snel. Ik heb net de serie rondom Jessica Haider uit van Corine Hartman uit, lees nu Stephan King, Mr Mercedes en ga daarna aan Dossier Metselaer van Loes den Hollander beginnen.

Je hebt een baan en een gezin. Hoe plan je het schrijven van een boek in?

Dat weet ik nog niet. Ik heb veel geschreven tijdens mijn twee zwangerschaps- en ouderschapsverloven. Ook ga ik wel eens een midweek weg in m’n eentje. Maar mijn dochtertje van een jaar is een heel aanwezig grietje, mijn zoon van vijf is een stuk rustiger. Dus hoe ik het nu ga doen weet ik nog niet. Een paar vaste tijden per week denk ik zodat mijn vriend ook weet waar hij aan toe is. Schrijven en een gezin + baan is best ingewikkeld.

Zou je van het schrijven willen leven of vind je het belangrijk om daarnaast ander werk te hebben?

Dat zou ik best willen, maar die wens heb ik wel los gelaten. Dat is niet realistisch. De markt is moeilijk. Er is ontzettend veel aanbod en dan heb je ook nog de illegale downloads. Daarnaast lezen mensen minder, erg jammer. Maar de combinatie met een baan is ook wel weer leuk hoor, ik ben blij met mijn werk als redacteur en heb erg leuke collega’s die ik zou missen. Schrijven is het grootste gedeelte van de tijd erg eenzaam.

Over Bijwerking:

Je hebt inmiddels al vier boeken over rechercheur Britt Franken op je naam staan. Heb je het gevoel dat je haar door en door kent? Is ze gebaseerd op een bestaande persoon?

Britt lijkt wel een beetje op mij, maar is wel stoerder. Haar beroep zou ik nooit willen doen, dus via haar doe ik dingen die ik zelf veel te eng vind. De onzekerheden die ze heeft zijn mij ook niet vreemd en zelf heb ik er ook best lang over gedaan om een leuke man te vinden. Dus dat komt ook wel overeen, al is zij echt een eigen persoon. Er zijn dus overeenkomsten, maar ook verschillen. Ik denk dat het personage Bo het dichtste bij mij staat. Die verstandige dochter, daar heb ik zeker wat van.

In Bijwerking laat je de lezer achter met een open einde wat betreft Britts privéleven. Betekent dit dat er nog meer delen zullen volgen?

Ik wil er zeker nog een maken, vijf is een mooi aantal voor een serie. Ik heb al een mooi idee, maar het kan ook zijn dat ik eerst voor een standalone ga. Eens iets heel anders. Ook daar heb ik een idee-in-wording voor. Ik wil wel eens iets heel bizars maken.

Bijwerking behandelt actuele onderwerpen, zoals een grote drugszaak in Amsterdam. Haal je de informatie daarover vooral uit de media of spreek je ook veel mensen om je verhaal realistischer te maken?

Ja, uit de media. Bijwerking is gebaseerd op een bericht waarin Europol waarschuwt voor een gevaarlijk type partydrugs waaraan in Europa al tientallen mensen waren overleden. De pillen waren nog niet in Nederland gesignaleerd, maar er was al wel een partij bij de douane onderschept. Dan denk ik direct: dat duurt vast niet lang meer… Ook berichten over drugslabs in Nederland, zinloos geweld en de witte heroïne hebben mij geïnspireerd voor dit boek.

Hoe kom je aan je informatie over het recherchewerk. Doe je daarvoor veel research?

Ik heb een aantal fantastische meelezers bij recherche Hollands Midden en daarnaast is Google mijn beste vriend voor research. Ik ben inmiddels erg bedreven in informatie zoeken via internet.

Vragen: Felice Beekhuis en Pieter Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!