Opgejaagd door Mr. Oz en Marcel van Driel

Superhelden.nl 2(12+) – Marcel van Driel – De Fontein – 218 blz.

Bijna ieder kind wil een superheld zijn maar hoe word je er één? Dat is te lezen in het tweede deel van Superhelden.nl. Het boek begint met een korte terugblik op deel één maar als je alles goed wilt begrijpen, kun je dat toch beter helemaal lezen. Dat is zeker geen straf.
Na de zelfmoord van haar vader blijft Iris achter met haar moeder en broer Justin. Als Justin op het verkeerde pad raakt en verdwijnt, wordt het leven er niet leuker op. Iris probeert de narigheid te vergeten door Superhelden.nl te spelen. Halve nachten is ze bezig met deze game.

Als ze het spel heeft uitgespeeld, verdwijnt ook zij, net als haar oudere broer. Ze belandt op het eiland Pala, waar honderden kinderen tussen de 12-18 jaar naar toe zijn gebracht. Ze krijgen harde trainingen om geestelijk en fysiek de game, die op Pala wordt nagespeeld, te kunnen overleven. In deel 1 komt Iris een aantal levels verder en ontmoet ze Justin weer. Maar niet op Pala!

Het grote brein achter dit alles is Mr. Oz, voor de kinderen aanvankelijk slechts een stem. Hij schuwt geen enkel middel om de kinderen op te jagen, om hen lichamelijk en geestelijk te trainen voor het eindspel. Degene die het laatste level haalt, heeft de game uitgespeeld en mag zich superheld noemen. Deze superheld gaat zijn of haar vaardigheden overbrengen aan de kinderen die nog niet zo ver zijn.

De dagelijkse leiding van Pala is in handen van Alex met Fiber als assistente. Stiekem wordt Iris verliefd op Alex, maar omdat ze niet weet of ze hem echt kan vertrouwen, geeft ze niet aan haar verliefdheid toe. Bovendien is de chip die iedereen op Pala in zijn hals heeft zitten en waardoor de leiding precies weet waar de kinderen zich bevinden, door haar broer onklaar gemaakt. Via deze chip heeft ze weer contact met hem. Iris wordt heen en weer geslingerd tussen Justin en Alex. Wie kan ze vertrouwen? Het is maar één van de vragen waar ze antwoord op probeert te krijgen. Want wie is die Mr. Oz? Wat wil hij van hen? Waar blijven de kinderen die de tests niet halen?

’s Nachts kan ze niet slapen omdat ze overvallen wordt door nachtmerries. Bovendien geeft Justin haar dan steeds opdrachten. Het gebrek aan slaap maakt Iris minder alert. Om het eindspel te kunnen overleven heeft ze de hulp nodig van YunYun, haar vriendinnetje. Samen met YunYun en andere lotgenoten, moet ze de ultieme test doorstaan. Lukt ze dat? Zullen ze daarna weten wat de bedoeling van dit spel en deze training is? Ondanks dat de kinderen gericht zijn op overleven en competitie, is er toch ruimte voor vriendschap. Want al weten ze niet wie ze kunnen vertrouwen en wie de vijand is, ze nemen het steeds voor elkaar op.

Marcel van Driel sleurt de lezer in hoog tempo door de bladzijden, tot die versuft het boek dichtklapt en wil grijpen naar deel drie. Helaas, daar is werk in uitvoering. Het duurt nog een jaar voordat dat klaar zal zijn. Voor lezers die hun superhelden niet uit het oog willen verliezen is er het spel op www.superhelden.nl . Voor de geduldige lezer heb ik maar één tip: wacht tot volgend jaar, tot je alle drie delen achter elkaar kunt lezen, sluit je een week op en stort je erop.

Hou je niet van lezen? Dan zijn deze boeken juist heel geschikt. Superhelden.nl 1 en 2 laten zich lezen als een film. Je zou er ook stripverhalen van kunnen tekenen, de denkwolkjes heeft de auteur al in een ander lettertype klaargelegd.
De Engelse zinnetjes die de dialogen doorspekten stoorden me; meestal waren ze niet nodig. Waarschijnlijk heeft de doelgroep daar minder moeite mee. Maar dat zijn opmerkingen in de marge. Voor het overige is Superhelden.nl 2, net als deel 1, een echte pageturner(laat ik ook eens een Engelse term gebruiken) waar je niet af kunt blijven tot je het boek uit hebt.

Hanneke de Jong

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!