Opgroeien in een magische wereld – deel 2

Yougian: Het glazen paleis – Latoya Moirae – Zilverspoor – 304 blz.

LET OP! De recensie verraadt een deel van het plot van Het nest van de Harpij, het eerste deel van de Yougian-serie.

Latoya Moirae is freelancevertaler vanuit het Engels en Duits. Ze geniet van de baan omdat het zo samenhangt met schrijven, wat haar allergrootste passie is. Daarnaast tekent en schildert ze ook graag, met name Japanse anime en landschappen. Toch heeft ze de illustratie op de voorkant van Yougian: Het glazen paleis niet zelf gemaakt. Na Het nest van de Harpij is Het glazen paleis het tweede deel van Moirae’s Yougian-triologie.

Latoya Moirae - Yougian.Het glazen paleis (1)In Het nest van de Harpij gaan half-Harpij Allyn en haar vrienden Justin en James de strijd aan met de laatste echte Harpij Morag. In Het glazen paleis neemt Allyn en Justins dochter Aryn het stokje van haar ouders over. Na een fikse ruzie loopt ze weg van huis. Op weg naar het onbekende, naar de zee die ze nog nooit heeft gezien, ontmoet ze vreemde wezens, een oude bekende van haar moeder en een aparte kapitein die haar nieuwsgierigheid naar de zee en de zeevaart alleen maar aanwakkert. Als Aryn erachter komt dat er ergens midden in de zee een eiland bestaat waar bloeddorstige monsters leven, voelt ze de onweerstaanbare drang om het eiland te bezoeken. Ze wordt echter ontvoerd en komt oog in oog te staan met de gevaarlijke tovenares Duvessa. Vrienden blijken vijanden, vrijanden worden vrienden, en hulp komt uit een onverwachte hoek. Is dat voldoende om de macht van de duistere Duvessa aan banden te leggen? Kan Aryn heelhuids van het eiland afkomen?

Dit verhaal is los te lezen van het eerste deel van de Yougian-triologie; het is een heel nieuw verhaal. Wel is het sterk af te raden om de boeken in een andere volgorde te lezen dan ze zijn geschreven. Zoals bovenaan staat, zul je na het lezen van Het glazen paleis een belangrijk deel van het plot van Het nest van de Harpij al kennen.

Waar het in Het nest van de Harpij nog vooral draaide om het opgroeien van drie pubers, is Aryn in Het glazen paleis al vijftien en daarmee voor een half-Harpij bijna volwassen. Maar net als voor iedere tiener is ook voor Aryn de liefde een lastig punt. Auteur Latoya Moirae leeft zich in in de problemen van jonge mensen, waardoor de bijzonder Aryn wordt neergezet als een meisje zoals alle andere.

Maar de puberproblemen zijn natuurlijk niet belangrijkste momenten in het verhaal. Aryn ontwikkelt haar magische krachten, het beheersen van de vier elementen. Ze moet trainen om de machtige en duistere tovenares Duvessa aan te kunnen. In Het glazen paleis vindt dan ook een aantal onverwachte en verwachte, maar daarom niet minder indrukwekkende, transformaties plaats.

“Aryns schouderbladen braken door haar huid heen. De haartjes op haar armen en in haar nek stonden recht overeind. Haar kobaltblauwe jurk scheurde van achteren op en op haar rug begonnen twee vleugels te groeien, die van vlezige pezen en zilverachtig dons in duizelingwekkend tempo veranderden in prachtige lange veren, die een donkerbruine, glanzende kleur hadden met zwarte vlekken erin. De puntige uiteinden waren zilvergrijs en glinsterden, hoewel er geen zonlicht meer was. Haar huid lichtte op als parelmoer en in haar ogen, de nu wijd open gesperd waren, gloeide een helderpaars licht.”

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!