Opgroeien in een magische wereld – deel 3

Yougian: Het vergeten rijk – Latoya Moirae – Zilverspoor – 219 blz.

LET OP! De recensie verraadt een deel van het plot van Het nest van de Harpij en Het glazen paleis, het eerste twee delen van de Yougian-serie.

Latoya M - Yougian 3Latoya Moirae is freelancevertaler vanuit het Engels en Duits. Ze geniet van de baan omdat het zo samenhangt met schrijven, wat haar allergrootste passie is. Daarnaast tekent en schildert ze ook graag, met name Japanse anime en landschappen. Toch heeft ze de illustratie op de voorkant van Yougian: Het vergeten rijk niet zelf gemaakt. Na Het nest van de Harpij en Het glazen paleis is Het vergeten rijk het derde en laatste deel van Moirae’s Yougian-triologie.

Vele eeuwen na Allyn en Aryn is de wereld sterk veranderd. Niemand gelooft meer in de magische verhalen van vroeger en in het bestaan van de half-Harpijen. Behalve de zeventienjarige Lynn. Lynn is gek op de oude boeken over Allyn en Aryn. Wanneer zij en haar tweelingbroer Cain met hun klas de mergelgrotten vlak bij de Kristalbergen gaan bezoeken, is zij dan ook helemaal in haar element. Maar dan stort de grot in en komen Lynn en Cain vast te zitten. Ze vinden na vele uren een uitweg, een weg naar de wereld waar Lynn al jaren van droomt: de Kristalbergen, de wereld van de half-Harpijen. De tweeling sluit er vriendschappen, maar niet iedereen is blij met hun komst. Torin, de leider van de half-Harpijen, heeft een hekel aan mensen, door de jarenlange oorlog die tussen de groepen heeft gewoed. Hij weigert hen terug naar huis te laten gaan. Zullen Lynn en Cain hun ouders ooit nog terugzien? Welke gevaren liggen er verder nog op de loer?

De half-Harpijen leven in de Kristalbergen. Veel van hun gebruiksvoorwerpen zijn dan ook van kristal gemaakt. Dit materiaal moet natuurlijk ontgonnen worden. Het is er prachtig.
“Lynn en Cain liepen achter hem en de twee mannen aan, terwijl ze hun ogen uitkeken. Het waren niet alleen mannen die dit ogenschijnlijk zware werk verrichten, er zaten ook vrouwen tussen. Met behulp van hun krachten konden ze mannen prima assisteren en bijvoorbeeld veel te grote stukken kristal kleiner maken, zodat ze beter in de karretjes pasten.”

Dit derde deel van de serie is niet goed los te lezen van de eerdere twee boeken. Hoofdpersoon Lynn is dol op Het nest van de Harpij en Het glazen paleis en verwijst er daarom ook vaak naar. Ook het plot is beter te begrijpen als je de eerdere boeken kent. Het vergeten rijk is sterk aan de eerste twee delen verbonden. Er zijn nog meer verwijzingen te vinden. Zo draagt Lynn een vreemde, groene hanger om haar nek die is ontstaan in Het glazen paleis, en zijn de namen Lynn en Cain duidelijk afgeleid van Allyn en Cailin, de oudste zoon van Aryn.

Latoya Moirae laat ook in Het vergeten rijk weer zien dat zij vooral veel waarde hecht aan het opgroeien van de tieners. Liefde en problemen daarmee spelen een grote rol. Het is niet de betoverende wereld de boventoon voert. Het maakt alleen het opgroeien een stuk ingewikkelder en interessanter. Het verhaal heeft dan ook een belangrijke moraal: Leef vredig naast elkaar en respecteer elkaar, ondanks de verschillen. Je kunt altijd iets van elkaar leren. Een moraal die prima past in onze huidige maatschappij.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!