Opnieuw in de wietmangel

Bed en Breakfast – Ilja Gort – Slurp Publishers – 214 blz.

Het kon eigenlijk niet uitblijven gezien het einde van Godendrank (2020) en ook door het succes van dat boek. Wel, hier is het dan, het vervolg: Bed en Breakfast. Waar Abel Jongbloed in het eerste deel zijn geliefde vrouw, Angela (Poekie) ervan moest overtuigen hun bestaan in Amsterdam te verruilen voor het landgoed Mas des Anges in het Zuid-Franse Chaude liggen de zaken nu omgekeerd. Angela heeft het prima naar haar zin. Abels wijngaard floreert heel aardig. Alleen verkopen, ho maar: Galdi, Dumbo en Hela wijzen hem af. Toch weet hij de wijn aan de man te brengen via de winkels van Albert Weijn. (De wijn van Ilja Gort is te koop onder de naam Chateau La Tulipe bij …)

Een groot probleem is echter dat de wijnverkoop onvoldoende geld in het laatje heeft gebracht om verder te investeren. Nu moet Angela haar geliefde Abel ervan overtuigen dat er iets bijverdiend moet worden. Zij stelt voor een B&B in Mas des Anges te beginnen. Uiteindelijk en met wat tegenzin stemt Abel in met het plan. Gasten komen er niet of nauwelijks alleen een paar bizarre typen die bij de lezer enige hilariteit, maar bij Abel en Angela alleen ergernis opwekken.

Maar dan brengt Eekie (een door Abel gevonden jong eekhoorntje) letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij of beter gezegd in de wijngaard. De gasten stromen toe om de gedragingen van dit grappige diertje van nabij te kunnen meemaken. Er staat zelfs een reality tv-programma aan te komen. Stone Age Productions ziet een tv-serie wel zitten. Een hele filmploeg neemt zijn intrek in Mas de Anges. De ongelofelijke, bizarre en hilarische tonelen die dat oplevert zullen bij de lezers een glimlach en waarschijnlijk ook een schaterlach ontlokken.

Maar hoe zit het nu met de wiet die Abel verbouwde? Inspecteur Bonkers heeft hem in Godendrank verteld, dat een kleine hoeveelheid verbouwen niet tot grote problemen zal leiden. Dus dat doet Abel nog steeds. Hij wil wat met de oogst doen en schakelt de klusjesman, Pierre, die ook geholpen heeft met de verbouwing van de kamers voor de B&B, in. Abel vertrouwt hem, maar Angela niet. Wie zou gelijk hebben?

Wat er naar aanleiding van de wiet te gebeuren staat, overtreft alle verwachtingen. Daar komt nog bij dat de plaats van handeling nu verschuift naar het Brabantse land. De warhoofd Abel gaat voor ‘undercover’ spelen. Zal dat wel goed gaan, gezien zijn naïeve instelling?

De lezers van Godendrank komen in dit vervolg veel figuren tegen die ze zullen herkennen. Burgemeester Jean-Claude die een vergunning voor de B&B moet afgeven, doorziet Abel in zijn tegenzin. Inspecteur Bonkers – zijn bijnaam De Sloper wordt door Gort weggelaten, want hij is nu de ‘vriend’ van Abel – zal nu zelfs een doorslaggevende rol spelen. Ook de ruim negentigjarige Fifi, de scherpschutter speelt weer een rol. Zij gaat Angela onderwijzen in het hanteren van een geweer. Buurman Boudin, de Zwijnskop en zijn vrouw schieten te hulp in Mas des Anges bij afwezigheid van het echtpaar. Al deze figuren werken opnieuw in op de lachspieren van de lezer. Dat in tegenstelling tot het nieuwe personage, Pierre.

Opmerkelijk is dat de rol van het landschap een nog verder ondergeschoven rol krijgt. De enige uitzondering is de ontboezeming van Abel hoe hij nieuwe thuis bestempelt. “Ik vind alles hier nog steeds fantastisch. Elke dag opnieuw. Echt helemaal te gek, weet je wel … En dat dan in dit verwoestend mooie landschap … Een Lord of the Rings-wereld … Ik wil hier nooit meer weg!”

De schrijfstijl van Gort is als vanouds heerlijk soepel met een ironische ondertoon. Het is alsof je zelf bij de gebeurtenissen betrokken bent Met Eekie komt zijn liefde voor de natuur tot uiting. Ook nu is duidelijk dat Gort er autobiografische elementen in verwerkt. Hij zegt voorin niet voor niets dat alle figuren uit zijn fantasie voortkomen: “Met uitzondering van Eekie de eekhoorn en wellicht de hoofdpersonen Abel en Angela. Gelukkig maar!

De gebeurtenissen hebben in Bed en Breakfast een iets meer ‘hard-boiled’ karakter dan we tot nu toe van Gort gewend waren. Hoe verzint hij het! Geniet van het spectaculaire slot, dat meteen een aankondiging voor nieuw boek inhoudt, zodat we opnieuw kunnen genieten van de kostelijke avonturen van het echtpaar, voorgetoverd door een meesterlijke verteller!

Kees de Kievid

Boek bestellen!

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!