Originaliteit ten top

Het meisje uit Brooklyn – Guillaume Musso – Vertaling: Maarten Meeuwes – A.W. Bruna – 315 blz.

Guillaume Musso(1974) is geboren en getogen in Antibes. Na zijn middelbare schooltijd werkte hij enige tijd in New York. Hij komt nog regelmatig in de Verenigde Staten, waar veel van zijn boeken zich (deels) afspelen. Musso is een van de bestverkopende auteurs in Frankrijk.

Raphael staat op het punt te trouwen met Anna, de liefde van zijn leven. Maar zij blijft tot nu toe erg vaag over haar verleden. Raphael probeert wel meer uit haar te krijgen, maar meestal klapt zij dan helemaal dicht. Totdat Anna hem een vraag stelde: “Als ik iets vreselijks deed, zou je dan nog steeds van me houden?”

Hij zegt van wel, maar hij wist natuurlijk nog van niets. Dan laat ze hem een foto zien en zegt dat zij hier verantwoordelijk voor is. Hij is geschokt en gaat weg. Hij moet even tot zichzelf komen maar als hij terugkomt is Anna verdwenen. Spoorloos…

“Ik wist hoeveel pijn ik je deed, maar ik had het gevoel dat ik alles kon aanhoren, alles kon doorstaan, uit liefde voor jou. Als je me iets pijnlijks moest bekennen, wilde ik je van die pijn bevrijden door de last met me te delen.”

Het meisje uit Brooklyn is onderverdeeld in delen en speelt zich af in drie dagen. Elk deel/dag en hoofdstuk heeft een bijpassende titel en tevens is bij elk nieuw hoofdstuk een toepasselijke quote te lezen. Het boek heeft meerdere verhaallijnen en vertelt vanuit wisselende perspectieven. De hoofdrol is voor Raphael en zijn vriend Marc, een voormalig politieagent, vertolkt een belangrijke bijrol. Samen gaan ze op zoek naar Anna. Raphael vertrekt op een gegeven moment naar New York, terwijl Marc in Frankrijk zijn onderzoek doet.

Guillaume Musso heeft een hele mooie, soepele schrijfstijl en hij weet de personages altijd meteen zo neer te zetten dat er vanaf het begin een groot inlevingsgevoel aanwezig is. Zijn wijze van vertellen laat je in stappen en mee reizen in een boeiend verhaal. Anna blijkt meerdere geheimen met zich mee te dragen waarvan de onthulling in vele kleine stukjes is gehakt en het een tijd zal duren voordat alles open ligt. Maar zij is niet de enige met geheimen, en er zijn personen die te allen tijden al deze geheimen onder water willen houden, ook al moeten ze daarvoor tot het uiterste gaan. Door de veelvuldige twisten in het boek wordt er voortdurend een onverwachte draai aan het verhaal gegeven die aan alles laat twijfelen.

“We hadden de waarheid boven tafel gekregen, maar het belangrijkste ontbrak: het bewijs van de waarheid.”

De auteur zet zijn verbeeldingskracht om in unieke verhalen en hij bewijst dat des te meer met Het meisje uit Brooklyn. Eerst wordt er een verwachtingspatroon gecreëerd om deze later weer helemaal overhoop te gooien en dan is er dat onverhoedse plot. Een boek dat inderdaad voor slapeloze nachten zorgt, een boek dat in een ruk moet worden uitgelezen. Fascinerend, origineel en onovertroffen, een thriller om U tegen te zeggen!

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!