Origineel prentenboek over vrienden maken

Max maakt een vriend – verhaalidee en illustraties Kristof Devos – tekst Claudia Jong – De Eenhoorn – 24 blz.

‘Ik verveel me!’ roept Max, als hij en zijn moeder net zijn verhuisd, en zijn moeder druk is met uitpakken. ‘Maak maar een vriend,’ zegt zijn moeder.
Max neemt dat verzoek letterlijk en hij gaat op zoek naar spullen die hij kan gebruiken om een vriend mee te ‘maken’. Algauw wordt hij gestoord door zijn nieuwe buurjongen, maar Max heeft geen tijd voor buurjongens, hij is immers druk bezig een vriend te maken! Wat een geestig idee van illustrator Kristof Devos, die deze verhaallijn bedacht.

Een verhuisdoos speelt een belangrijke rol in dit originele prentenboek, en de vormgeving sluit daar perfect op aan. Als je goed kijkt, is op de cover een dichtgeplakte doos te zien, en op het schutblad voorin het boek zie je vervolgens de binnenkant van de doos met in krantenpapier gewikkeld speelgoed, waarbij op het schutblad achterin de doos vrijwel leeg is.
Ook over de papier- en kleurkeuze is goed nagedacht: dof papier, matte kleuren, veel geelbruintinten en stemmig blauw en grijs, met hier en daar een toefje rood. Dit klinkt misschien saai, maar dat is het allesbehalve. Max en zijn nieuwe buurjongetje zijn goedgemutste knapen die met hun grote hoofden vrolijk de wereld inkijken, waardoor iedere plaat voldoende levendigheid krijgt.

Schrijfster Claudia Jong gaf woorden aan het door Devos bedachte verhaal, en maakt via krachtige teksten voelbaar hoe een vriend eruit moet zien en waar die zoal aan moet voldoen. Zo heeft een vriend ogen nodig, want vrienden moeten elkaar immers in de gaten kunnen houden. Hetzelfde geldt voor een mond, want hoe kun je met een vriend praten als die geen mond heeft?
Tussen neus en lippen door worden er ook tips gegeven over hoe je een vriend ‘maakt’. Bijvoorbeeld door niet alleen de benodigde spullen maar ook moed te verzamelen, door net te doen alsof je precies weet waar je mee bezig bent, je niet te laten afleiden, en door het helemaal zelf te doen, want alleen jij weet immers hoe jouw vriend eruit moet zien.
Heel mooi bedacht, allemaal, en wat jammer nou dat net deze tien punten in zo’n pietepeuterig klein lettertype zijn gezet dat je er bijna een loep voor nodig hebt. Hoewel ik de typografie van de teksten – een lekker ouderwetse schrijfmachineletter – mooi gekozen vind, is de achterliggende bedoeling van de ieniemienielettertjes van de tips mij niet duidelijk. Ik zou er natuurlijk wel theorieën op los kunnen laten, maar een prentenboek moet ook voorgelezen kunnen worden door mensen met een (lees)bril.

Maar zet die bril zeker op, want dit minpuntje daargelaten hebben Devos en Jong met Max maakt een vriend een origineel, poëtisch, geestig en mooi vormgegeven prentenboek afgeleverd, dat niet alleen tot huiselijke creativiteit kan leiden (hoe ‘maak’ je een vriend), maar dat de lezer ook laat nadenken over wat vriendschap inhoudt.

Tiny Fisscher

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!