Oud zeer onder vrienden van vroeger
Kwade vrienden – Peter J.L.M. Bernink – Palmslag – 296 blz.
Peter J.L.M. Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Bijna dertig jaar werkte hij in het Martiniziekenhuis. Vervolgens ging hij aan de slag met het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC). Inmiddels heeft hij drie thrillers op zijn naam staan. Geen weg terug (2014), Valse hoop (2015) en Kwade vrienden (2016).
Achterflap: Karel van Gent en Thijs Glastra zijn jeugdvrienden. Als Karel ontdekt dat Thijs zijn broertje Willem pest, maakt Karel een einde aan de vriendschap. Het pesten neemt echter zulke kwaadaardige vormen aan dat Willem nog maar één uitweg ziet: hij pleegt zelfmoord. De familie Glastra vertrekt uit het Noorden. Karel gaat studeren in het Westen. Vele jaren later komen beiden, inmiddels volwassen mannen, elkaar weer tegen in Groningen. Nu is Karel het doelwit. Een getuige ziet hoe Karel inslaat op Thijs en hij wordt gearresteerd en veroordeeld. Van Gent gaat in hoger beroep, mede omdat de minderjarige getuige niet vertrouwd wordt.
Gelijktijdig met het uitbrengen van deze thriller verscheen de eerste thriller van deze auteur in hetzelfde jasje bij uitgeverij Palmslag. Beide boeken hebben dezelfde vormgeving met een mooie eenvoudige afbeelding op de cover en een titel die pakt en de lading dekt. Na het lezen begrijp je de keuze van het schaakspel omdat de voormalige vrienden elkaar schaakmat proberen te zetten maar eigenlijk in een remise terecht lijken te komen.
Net als de vorige thriller is ook dit verhaal voorzien van een lijst met personages, een proloog, een verhaal verdeeld in drie stukken te weten voorspel, middenstuk en eindspel en een epiloog. In de proloog krijgen we de vermeende misdaad te zien door de ogen van de jonge getuige, waarop Karel van Gent gearresteerd wordt. Vervolgens maak je kennis met de hoofdinspecteur die belast is met het onderzoek en zijn collega’s. Terwijl zij de waarheid boven water proberen te krijgen maakt de lezer ook kennis met Karel, Thijs, hun familie en hun verleden. Na de veroordeling van Karel is het geen verrassing dat er een hoger beroep volgt met een verrassende twist aan het einde van het verhaal.
De lijst met personages vond ik wat overbodig omdat de schrijver de personages in het verhaal goed introduceert al was het voor mij wel leuk om de lijst na te lopen en personages te herkennen uit een eerdere thriller van deze schrijver. Het is echter een zelfstandig verhaal en je hebt dus geen voorkennis nodig uit de vorige boeken.
De spanningsopbouw is goed, maar misschien lees ik wel teveel thrillers want zelf had ik na een paar hoofdstukken een conclusie getrokken die naarmate het verhaal vorderde ook eindelijk eens door de inspecteur werd opgepakt. Ondanks de kleine ergernis dat deze inspecteur dit zelf niet eerder had bedacht, wist de schrijver het wel zo te vertellen dat ik het naast mij neer kon leggen en mij kon laten meevoeren in het verhaal.