Over katten, heksen en vriendschap

Mijn vriend de heksenkat – Sanne Miltenburg – Clavis – 32 blz.

Als kind las Sanne Miltenburg ze alles wat los en vast zat en ze begon al snel kleine verhaaltjes te maken in tekst in beeld. Tijdens de middelbare school maakte ze filmscripts, stripverhalen en geïllustreerde jeugdromans. In 2005 studeerde ze af aan de Kunstacademie St. Joost richting illustratie en in 2013 studeerde ze af aan de schrijfopleiding ‘Schrijven voor kinderen’ aan Script+ in Amsterdam. Sanne Miltenburg is fulltime illustrator en auteur, waarmee ze verhalen tot leven wekt voor kinderen van 0-12 jaar. Daarnaast werkt ze als illustrator voor educatieve projecten, wenskaarten en merchandise. Haar specialiteit is verhalende prentenboeken.

Als illustrator verzorgde ze al honderden publicaties voor een internationaal publiek, waaronder prentenboeken en geanimeerde kinderboeken. Als auteur publiceerde ze tien verhalen, met eigen tekst en illustraties, waaronder het prentenboek Mijn vriend de heksenkat. Wat leuk is dat Sanne op haar eigen website al haar boeken en verhalen heeft voorzien van vele extraatjes, zoals bijvoorbeeld achtergrondinformatie, screensavers, puzzels, trailers en tekenwedstrijden.

Mijn vriend de heksenkat is voor kinderen vanaf 5 jaar. Een spannend boek over katten, heksen en vriendschap. De hardcover is voorzien van een prachtige illustratie waarin warme paarstinten in verweven zijn. Een cover die aandacht trekt en gelijk nieuwsgierig maakt. Als je het boek openslaat zien we eerst weer een mooie illustratie. Een huis in het donker, het regent en bliksemt, er liggen pompoenen voor het huis en boven de deur van het huis hangt een lint met de tekst Happy Halloween. Binnen voor het raam zien we een jongentje zitten die aan het lezen is. Op de volgende bladzijde staat een (Halloween)gedicht geschreven door Conny van Hal.

Het verhaal gaat over een jongen die Noah heet. Op een regenachtige avond gaat de deurbel. Als hij opendoet, ziet hij een drijfnat katje op de stoep zitten. Een katje dat kan praten en die zich voorstelt als Salmiak. Salmiak is een heksenkat en hij wil zich verschuilen voor zijn baasje Feeks, een heks waarvoor hij allemaal dingen moet doen. De gemene heks doet er alles aan om haar kat terug te krijgen, maar Noah laat Salmiak niet zomaar in de steek en gaat hem helpen. En zo komen we terecht in een spannend verhaal dat in het teken staat van Halloween.
Mijn vriend de heksenkat is niet alleen spannend, maar ook ontroerend. Een mooi verhaal om voor te lezen of zelf te lezen. Het vertelt de kinderen hoe belangrijk vriendschap is en dat goede vrienden kunnen helpen problemen op te lossen. Met de schitterende mooie, bijpassende illustraties, die de verbeelding in ruime mate aanspreken, is het simpelweg gewoon genieten van dit prentenboek. Alsof je een tekenfilm aan het kijken bent. Een prentenboek waar niet alleen de kinderen van zullen genieten, maar ook degene die dit voor mag lezen.

Wendy Wenning

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!