Overgave is een powervrouwproject

Lilian SchneiderLilian Schneider(Groningen 1965) is schrijfster en initiatiefneemster voor het boek Overgave, een bundel met erotische verhalen geschreven door vijftien schrijfsters. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting Viva la Donna.
Lilian is er een van een eeneiige tweeling. Zoals zo vaak gebeurt trokken haar zus Anita en zij hun hele jeugd met elkaar op. Pas na de middelbare school gingen hun wegen wat meer uiteen. Lilian ging werken bij een bank, maar ze bleef het gevoel houden dat er meer moest zijn. Omdat ze altijd spijt had gehad van het feit dat ze niet was gaan studeren en hakte ze op haar dertigste de knoop door en begon aan de HBO-opleiding Informatiedienstverlening en Management in Groningen. Na twee jaar gaf ze haar baan op en ging ze stage lopen bij de Openbare Bibliotheek in Delfzijl. Daar voelde ze zich gelijk helemaal thuis. Ook viel ze af en toe in bij de Medische Bibliotheek van het UMCG, de bibliotheek van de Kunstacademie en die van het Conservatorium in Groningen. Maar haar hart lag toch bij de Openbare Bibliotheek.

Na een turbulente periode in haar privéleven, ging ze de liefde achterna en verhuisde naar Zaandam, waar ze een veelzijdige baan kreeg bij de Bibliotheek Zaanstad. Ze werd daar Specialist Cultuur. Pas toen ze, samen met haar man, weer terug was op Groningse grond, vond ze de rust om zich helemaal aan het schrijven te wijden. Vanaf 2010 is ze daar dan ook serieus mee aan de slag gegaan. De basis die ze heeft gelegd met haar opleiding en haar werk, helpen haar om projecten, zoals het boek Overgave van de grond te krijgen. Ze is erin geïnteresseerd hoe iemand ertoe komt om bepaalde (mis)daden te begaan. Daarom kruipt ze het liefst in het hoofd van haar personages. Ze heeft een aantal modules Psychologie bij de Open Universiteit gedaan, voor meer verdieping.

Hoe lang heb je al de ambitie om schrijver te worden?

Schrijver worden is eigenlijk heel lang een droom van me geweest, iets wat ik in de toekomst graag wilde worden. Het was niet echt concreet en ik had er altijd een vrij romantisch beeld bij. Ik deed weleens wat halfslachtige pogingen, schreef wat korte verhalen, wat gedichten, maar deed er nooit iets mee. Pas in 2010 ben ik mijn ambitie serieus gaan najagen.

Je hebt aan enkele schrijfwedstrijden meegedaan. Welke verhalen zijn gepubliceerd en waar gaan ze over?

Het eerste verhaal dat werd gepubliceerd was in 2010 naar aanleiding van een verhalenwedstrijd van Hampshire Hotels. Mijn korte verhaal dat zich afspeelde in een hotel, hoe kan het ook anders, kwam in een inspiratie/ gastenboekje terecht. Verder heb ik meegedaan aan twee projecten van DeWebschrijvers, waarvan ook verhalenbundels zijn verschenen. Daarnaast werd ik tweede bij een Groninger schrijfwedstrijd (in dialect) en stond er een kort verhaal van mij in de Spannende verhalenbijlage van Linda-Magazine.
Waar ik zelf het meest blij mee ben ik het verhaal ‘Passie voor het leven’ dat in Azra Magazine van Uitgeverij Parelz staat. Dit verhaal gaat over een hechte vriendschap die ontstaat tussen een jonge vrouw en een oudere man. Pas aan het eind van het verhaal ontdek je als lezer dat het anders zit dan je in eerste instantie dacht.

Je bent de tweelingzus van schrijfster Anita Larkens. Zit er schrijversbloed in de familie?

Ik heb verder geen schrijvers in de familie kunnen ontdekken. Toch zit het blijkbaar in de genen van Anita en mij, want het is denk ik geen toeval dat we beiden schrijven.

Je hebt tot nu toe korte verhalen geschreven en bent nu bezig met het schrijven van een boek genaamd Littekens wat voor soort boek is het en waar gaat het over?

Littekens is een psychologische thriller. Het boek gaat over Silke, een vrouw van eind dertig, getrouwd en moeder van een vijftienjarige zoon. Haar leven maakt een draai van honderdtachtig graden wanneer ze stapelverliefd wordt op Paul, een man voor wie ze haar gezin verlaat. Als lezer leer je Silke ook kennen op negentienjarige leeftijd. Zij maakt iets vreselijks mee tijdens een vakantie in Frankrijk. Als Silke in het heden voortdurend wordt lastiggevallen door een anonieme stalker en zich steeds meer bedreigd gaat voelen, wordt langzaam duidelijk dat het verleden nog niet voorbij is.

Wat voor schrijfster ben je? Maak je een schema of werk je intuïtief?

Er is meestal een idee en daarmee begin ik te schrijven. Gaandeweg ontvouwt het verhaal zich ook steeds meer aan mij, het groeit doordat de een gebeurtenis vraagt om een vervolg. Overigens heb ik door schade en schande wel geleerd dat een goede synopsis veel onnodig werk en hoofdbrekens kan voorkomen.

Waarom heb je het initiatief genomen om het boek Overgave te gaan maken? Wie heeft de titel bedacht?

Directe aanleiding was een erotische schrijfwedstrijd van het tijdschrift Viva, waaraan ik meedeed. Zoals wel vaker liet ik mijn verhaal proeflezen en deed ik dat ook voor een andere schrijfster. Wij waren enthousiast over elkaars verhaal en daardoor begon bij mij het plan te rijzen om er zelf iets mee te gaan doen.
Ik heb de titel bedacht. Die had ik vrij snel, omdat ik een thema aan de verhalen wilde verbinden en dat was ´overgave´.

Vijftien (amateur)schrijfsters werken belangeloos mee aan dit boek. Hoe ben je aan hun namen gekomen?

De schrijverswereld is niet zo groot, al lijkt dat misschien voor een buitenstaander wel zo. Via social media had ik al veel contacten opgedaan en ook bij workshops kwam ik weleens iemand tegen. Wij volgden een beetje van elkaar waar we mee bezig waren.

Waarom heb je geen mannen gevraagd om aan dit project mee te werken? Was de bundel dan niet meer in balans geweest?

Nee, Overgave is in mijn ogen niet alleen een boek, maar ook een project, een powervrouwproject noem ik het graag. Wij hebben onze krachten gebundeld om andere vrouwen te bereiken. Van vrouwen, voor vrouwen, zeg maar. Hoewel er best mannen wilden meeschrijven en dat vast een leuke toevoeging was geweest, hebben we die vanwege het powervrouwconcept moeten afwijzen.

Waarom erotische verhalen?

Als je ziet naar wat er gelezen wordt, is er blijkbaar er een behoefte aan erotiek vanuit een vrouwelijk perspectief. Denk bijvoorbeeld aan Vijftig tinten grijs. Wie had ooit kunnen denken dat dat zo’n succes zou worden?

De opbrengst van Overgave gaat naar de stichting Viva La Donna. Wat doet die stichting?

De stichting vraagt door middel van campagnes aandacht voor nazorg en er worden diverse projecten georganiseerd door heel Nederland om vrouwen die getroffen zijn door kanker weer te laten stralen. Viva la Donna zet zich in om coaches, haarwerkers, diëtisten, fysiotherapeuten, sportcentra en vele andere zorgaanbieders met elkaar in contact te brengen en aan elkaar te verbinden.

Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Passage, waarom daar? Op welke plekken zal het boek te koop worden aangeboden en hoeveel van het verkoopbedrag gaat naar de stichting?

We hebben met Overgave diverse uitgevers benaderd met het concept. Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage deelde ons enthousiasme voor het project als eerste. Dat was belangrijk. We wilden graag een uitgever die begreep wat we van plan waren met Overgave.
Overgave zal in diverse fysieke en online winkels te koop zijn. En mocht het boek niet in jouw boekhandel verkrijgbaar zijn, dan kun je het altijd rechtstreeks bij de uitgever bestellen.
Van elk verkocht boek komt 10% ten goede aan Viva la Donna. Dit percentage kan nog stijgen, maar dat hangt van de verkoop af.


Hier is nog ruimte om iets te zeggen wat je kwijt wilt.

Naast vijftien schrijfsters, hebben er ook nog een redacteur, een fotografe en een model geheel belangeloos meegewerkt aan Overgave.

Lilian heeft een eigen website en een twitteraccount.

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!