Overtuigend en met kracht geschreven

Stromboli – Saskia Noort – Lebowski – 256 blz.

Saskia Noort(1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden al ruim drie miljoen exemplaren verkocht. Haar laatste thriller, Huidpijn, werd lovend ontvangen en was een van de best verkochte boeken van 2016. Stromboli is het literaire debuut van Saskia Noort.

Het schrijversechtpaar Sara en Karel doen in hun duo-column openhartig verslag van hun gezinsleven. Althans het lijkt een openhartig verslag. Maar het perfecte leven dat ze voorschotelen blijkt een leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld te zijn. Als het op een nacht weer helemaal mis is besluit Sara Karel te verlaten. Bijna iedereen kiest de kant van Karel en op een gegeven moment staat Sara er alleen voor. Zelfs haar kinderen kiezen voor hun vader.

Om bij te komen en erachter te komen hoe ze verder wil met haar leven boekt ze een retraite op het Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Samen met lotgenoten geeft ze zich over aan rollenspellen en oefeningen die steeds verder gaan. Alles onder leiding van een wereldvermaarde goeroe. De verwachting van een nieuwe start te maken wordt teniet gedaan door heftige confrontaties met een gebeurtenis in het verleden.

Stromboli is puur fictie, al zijn er een aantal autobiografische elementen aanwezig. Toch is er af en toe het gevoel alsof Saskia hier een stukje van haar eigen leven uit de doeken doet. Vertellend vanuit de eerste persoon volgen we Sara die haar oude leven zat is en eindelijk de moed heeft opgevat dat leven achter zich te laten en opnieuw te beginnen.

β€˜Heel lang was het geluk van anderen genoeg. Waarom is dit nu veranderd? Vierentwintig uur per dag razen dit soort vragen door mijn hoofd. Alsof ik ben opgesloten in een verkeerd leven.’

De beeldende en vlotte schrijfstijl met levensechte dialogen trekken je meteen het verhaal in en voor wie ooit een scheiding heeft meegemaakt zijn een aantal van de scheidingsperikelen pijnlijk herkenbaar en kan het laten terugdenken aan een tijd die liever vergeten wordt. Alle twijfels en onzekerheden van Sara worden tastbaar neergezet en laat vanaf de eerste bladzijden meeleven met deze vrouw.

Stromboli is een roman met veel diepgang en tijdens het lezen merk je dat het verhaal met veel gevoel is geschreven. Het lijkt erop dat er toch bewust of onbewust stukjes Saskia in het hoofdpersonage Sara zijn verweven. De rode draad in het verhaal is het seksueel misbruik van jongens en meisjes op jonge leeftijd en wat voor gevolgen dit kan hebben op de jaren daarop. Door haar eigen ervaring weet Noort dit heel scherp neer te zetten en hierdoor met dit boek een verpletterende indruk achter te laten. Een roman die als een thriller naar de keel grijpt. Overtuigend en met kracht geschreven.

Wendy Wenning

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – FrΓ©nk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!