Overvallen door piraten en overleven in de jungle

Het zal je gebeuren – Gerard M. de Vries – De Nieuwe Boekhandel – 258 blz.

het zal je gebeurenGerard M. de Vries is banketbakker, kelner, scheepskok, zeeman, koerier, vrachtwagenchauffeur en vliegtuigtanker geweest, maar kon door een schouderblessure een tijdje zijn werk niet meer uitvoeren. De ervaringen en emoties uit deze tijd heeft hij opgeschreven, waaruit zijn eerste boek De Nieuwe Maatschappij (2010) ontstond. Zo is zijn liefde voor schrijven ontstaan. In 2012 kwam De Vries’ eerste roman uit Het grote geheim. Het zal je gebeuren is zijn allernieuwste boek.

In Het zal je gebeuren staat kersverse kapitein Gerrie van de Vorst op de brug van de Amstelmeer, zijn schip. Een jarenlang gekoesterde wens die eindelijk werkelijkheid is geworden. De Amstelmeer is een modern en goed uitgerust vrachtschip. Maar onderweg blijkt dat Van de Vorst niet een alledaagse vracht aan boord heeft. Al snel komt hij erachter dat er een heleboel mensen zijn die er alles voor over hebben om deze bijzondere lading in handen te krijgen. Dat kunnen de kapitein en zijn bemanning uiteraard niet toestaan! Ze doen er dan ook alles aan om de kostbare lading te behouden. Tijdens zijn eerste reis als kapitein beleven Van de Vorst en zijn mannen veel spannende avonturen om hun missie tot een goed einde te brengen. Zal het ze lukken?

In het begin van het boek was het lastig om het in een categorie te plaatsen. Is het een spannend jeugdboek met grote schepen en gevaarlijke piraten? Is het een te simpel boek voor volwassenen? Uiteindelijk past het waarschijnlijk het beste bij Young Adults. Het is in een vlotte stijl geschreven en het verhaal speelt zich af in een hoog tempo, wat past bij een jonger publiek. Maar de avonturen zijn soms toch echt te spannend voor kinderen. Een 15-jarige zal waarschijnlijk het meeste plezier beleven aan een boek als Het zal je gebeuren.

“Inmiddels is de sleepboot gearriveerd en de Amstelmeer gaat op sleep naar Macapá. De havenautoriteiten zijn op de hoogte gesteld. Aan het einde van de volgende dag arriveren ze in de haven, waar ze direct mogen inlopen. Vol ongeduld staat Petersen op de kade te wachten. Zodra de Amstelmeer vastligt, klimt hij aan boord. De aanblik die de Amstelmeer biedt, stemt hem niet vrolijk.
‘Ik wil kapitein Van de Vorst spreken!’ is het eerste wat hij tegen de eerste stuurman zegt.
‘Die is er niet!’
‘Hoezo, die is er niet? Waar is hij dan wel?’ vraagt hij geïrriteerd aan de eerste stuurman Van Sloten.
‘Rustig, Meneer Petersen, Kapitein Van de Vorst heeft het gezag aan mij overgedragen.’
‘Het gezag overgedragen? Waar is dat goed voor? Ik mag hopen dat Kapitein Van de Vorst dat met een goede reden gedaan zal hebben, Stuurman! Maar waar is Kapitein Van de Vorst dan wel? En wat is er allemaal met het schip gebeurd? Het lijkt wel of hier een oorlog heeft plaatsgevonden. Wat een ravage!’
‘Als u nu rustig gaat zitten, dan zal ik het u vertellen wat er is gebeurd en hoe het allemaal is verlopen.’
‘Prima, steek maar meteen van wal want ik wil het hele verhaal tot in detail horen!’ antwoordt Petersen geïrriteerd.”

De vele scheepstermen en woordgrapjes als “steek maar meteen van wal”, laten zien dat De Vries het een en ander weet over de zeevaart. Het is wel jammer dat hij van een aantal andere dingen minder verstand heeft. Zo spreken ze in Brazilië geen Spaans maar Portugees en komen er geen reeën voor in Zuid-Amerika. Dit soort fouten had heel gemakkelijk met behulp van Wikipedia voorkomen kunnen worden.

Zoals al genoemd heeft Het zal je gebeuren een hoog tempo, maar door de vele dialogen is het nooit verwarrend. Schrijver De Vries vertelt de gebeurtenissen liever twee keer, door een personage het verhaal aan een andere personage te vertellen, dan dat er iets aan het toeval wordt over gelaten. Er gebeurt veel, maar nooit te veel.

Bij het lezen van Het zal je gebeuren zag ik het voor me alsof het zich afspeelde op een toneel, met papieren boten, jeeps en helikopters. Grotendeels door de vele dialogen en het taalgebruik. Ik denk dat dit verhaal zeer geschikt is om te bewerken tot een leuk familietoneelstuk.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!