Panda’s naar Nederland

Xing Ya en Wu Wen gaan logeren – Jet Bakels – Illustraties: Thé Tjong-Khing – Rubinstein – 28 blz.

Xing Ya en Wu Wen gaan logeren is een bijzonder boekje, Een Gouden Boekje, dat Uitgeverij Rubinstein maakte in samenwerking met Ouwehands Dierenpark. Dit naar aanleiding van de twee reuzenpanda’s die vanuit China naar Nederland zijn gekomen en inmiddels al weer even in het park verblijven.

In dit boekje wordt het verlegen pandabeertje Xing Ya door de Koning uitgenodigd naar Nederland te komen. Om helemaal alleen te gaan vindt hij maar niks, en hij haalt zijn buurmeisje Wu Wen, met veel moeite over om mee te gaan met hem. Ze vertrekken met een speciaal pandavliegtuig en tijdens de reis vragen ze zich veel dingen af. Is er wel bamboe te eten en zijn de andere dieren wel aardig? Angst voor het onbekende en enige vooroordelen zijn voor de dieren een herkenbaar verschijnsel.

Oorspronkelijk komen de Gouden Boekjes uit Amerika, daar heten ze Little Golden Books. In Nederland worden ze sinds 2001 uitgegeven door Uitgeverij Rubinstein.
Wereldwijd zijn er meer dan 1.500 Gouden Boekjes verschenen die in totaal meer dan 3 miljard keer zijn verkocht. De Gouden Boekjes zijn onder te verdelen in verschillende uitgaven, bijvoorbeeld Disney Gouden Boekjes, Efteling Gouden Boekjes, Luxe Gouden Boekjes of zoals dit boekje speciale uitgaven. En elk jaar komen er nieuwe bij…De Gouden Boekjes zijn voorzien van een hardcover en hebben allemaal prachtige illustraties.

Ook Xing Ya en Wu Wen gaan logeren is voorzien van schitterende illustraties, die een extra verbeelding aan het verhaaltje meegeven. Wat herkenbaar is in het verhaal, is de angst voor het onbekende. De panda’s mogen naar Nederland, maar ze kennen het land helemaal niet. Vooral Wu Wen vindt het maar eng en ziet al van tevoren veel beren op de weg. Maar toch besluit ze mee te gaan, want als ze nu niet gaat kijken, daar aan de andere kant van de wereld, zal ze nooit weten hoe het is. Een kans die ze toch niet voorbij mag laten gaan. Eenmaal in Nederland aangekomen is het geweldig om mee te maken. Ze worden hartelijk ontvangen en ontmoeten veel verschillende dieren. Een geweldige ervaring en tevens een start voor een mooie toekomst.

Xing Ya en Wu Wen gaan logeren is een prachtig kinderboek om uit voor te lezen en voor de oudere kinderen om zelf te lezen. Een leuk verhaal gebaseerd op de verhuizing van de twee reuzenpanda’s. Deze verhuizing is breed uitgemeten in de media, volgens sommige iets te overdreven, maar dat maakt dit boekje niet minder leuk. Het zal nog enige tijd duren voordat er hier in huis kleinkinderen rondlopen en ik ze uit dit mooie boekje kan voorlezen, maar tot die tijd zal het netjes in de boekenkast bewaard blijven.

Wendy Wenning

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!