Persoonlijke kijk op de Amerikaanse politiek

Vos in de VS – Leven in het hart van de democratie – Michiel Vos – Hollands Diep – 396 blz.

Michiel Vos is al meer dan twintig jaar correspondent in de VS voor diverse media. Hij trouwde met Alexandra Pelosi, de dochter van Nancy Pelosi en werd zelf ook Amerikaan. Toch blijft hij de Amerikanen en de Amerikaanse politiek veelal met Hollandse nuchterheid bekijken. Hij schreef dit boek net op tijd, want dankzij zijn schoonfamilie verbleef hij inderdaad heel lang in het hart van de democratie. Nu zijn schoonmoeder geen voorzitter meer is van het Huis van Afgevaardigden, is hij wel iets buiten dat hart beland. Als onderdeel van de familie Pelosi had hij makkelijk toegang tot allerlei hoge politici, zoals een aantal presidenten.

Vos houdt nogal van ‘name dropping’ en er komen vele bekende politici, maar ook Hollywoodacteurs en popsterren langs die hij persoonlijk heeft ontmoet. Hij noemt een deel daarvan, maar lang niet allemaal, op de achterflap; Trump, Obama, Shakira, Stevie Wonder, Brad Pitt, George Clooney en Robert Redford. Op de achterflap geen foto van de schrijver alleen, maar geflankeerd door president Trump en vicepresident Pence. De Hollandse bescheidenheid en nuchterheid is hier even weg. In Amerika is het heel gewoon om een ‘powerwall’ te hebben. Zo’n wand vol foto’s van de eigenaar poserend naast beroemdheden. In documentaires zie je zo’n ‘powerwall’ vaak in een kantoor of een andere werkruimte. De foto’s geven aan dat de eigenaar connecties heeft met machtige en belangrijke mensen.

Het boek Vos in de VS is Michiels eigen ‘powerwall’, een boek vol ontmoetingen die meestal kort en oppervlakkig zijn. Maar een enkele keer was het dankzij zijn schoonfamilie mogelijk om een hoge politicus wat langer aan de tand te voelen.
We lezen o.a. dat Trump een baas is die alles bepaalt in de kamer, zodra hij is binnengekomen. Hij houdt zich niet aan protocollen en gaat zijn eigen gang. Dit in tegenstelling tot Obama die alles strak geregisseerd wilde zien en geïrriteerd raakte als dat niet gebeurde.

Vos schrijft ook veel over ‘fundraising’. Het kurk waarop de Amerikaanse politiek drijft. Bijna niemand kan zijn eigen campagne bekostigen, dus moet er altijd geld worden opgehaald. Iemand die geld inbrengt, verwerft daardoor ook een zekere ingang tot de gekozene. Dat kan, van hoog tot laag, van president tot burgemeester, het geval zijn. Een beetje politicus heeft een ‘mannetje’ dat geld voor hem/haar binnenhaalt.

“De Amerikaanse politiek is een grote pecuniaire stofzuiger, die 24/7 draait, altijd en overal.’’

Vos is ook vaak aanwezig als er buitenlandse hotemetoten het land bezoeken, zoals president Macron die drie dagen bij president Trump was. Vos gaat iets te lang door over dit onderwerp, hij wijdt er zelfs een heel hoofdstuk aan. Macron leert hem dat mannen als Mike Pence betrouwbaar zijn, omdat ze zich houden aan vaste gedragsregels. Pence is een evangelisch christen die nooit in één ruimte wil zijn met een vrouw, behalve zijn eigen vrouw. Hij drinkt niet en rookt niet.

“’True believers are reliable,’’’ Het zijn juist de ongelovigen die onbetrouwbaar zijn, volgens Macron. Voor de heiden uit Holland is dat lastig te vatten.

Het is bekend dat een ongelovige in Amerika geen hoog politiek ambt kan vervullen. Trump maakt niet de indruk een diep gelovig iemand te zijn, maar moet en moest dat toch acteren en met een gelovige man als Pence naast zich trok hij veel diepgelovige kiezers zijn kamp in.

Door dit boek ben ik de Trumpaanhangers beter gaan begrijpen. Trump is een bluffer en een opschepper, maar in de Amerikaanse lagere sociale klassen is er onbegrip voor en zelfs haat tegen de politieke elite, vooral die van de Democraten. Mensen die gestudeerd hebben daar moet ‘de gewone Amerikaan’ niet veel van weten. Dat Trump vaak een loopje neemt met de waarheid nemen ze op de koop toe. Hij is ‘gewoner’ dan andere politici en dat spreekt veel mensen aan. Natuurlijk willen ze ook geloven in het adagium ‘Make America Great Again’.

Verwacht geen diepgaande analyse van de Amerikaanse politiek in dit boek. Vos vertelt de verhalen vaak vermakelijk en voor wie meer wil weten over al die bekende persoonlijkheden die langskomen, is Vos in de VS een flinke, maar meestal smakelijke en goed te verteren hap.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Bridget van der Puff en de spooktrein – Martin – Stewart – Illustraties: Georgien Overwater – Luitingh – Sijthoff – 296 blz. Bridget van der Puff is een dapper en avontuurlijk meisje dat nergens bang voor is. Als ze op de verjaardag van haar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Een ongelofelijke grote, ongelofelijke gevaarlijke leguaan – Pim Lammers – Illustraties: Natascha Stenvert – Querido – 32 blz. Als een jongen een familiefoto mee moet nemen naar school, ziet hij dat helemaal niet zitten. Hij besluit dus maar een tekening te maken, dan kan...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Koorddansen – Lieven Vandekerckhove – Uitgeverij Liverse – 146 blz. Alle goede dingen bestaan uit drie moet de Vlaamse auteur Lieven Vandekerckhove gedacht hebben. Na zijn debuut In schuifschrift van 2019 verscheen vervolgens in 2022 Van A tot Z, of toch bijna. Koorddansen bevat...
Lees verder Categorie: Columns & Korte verhalen
| Reageer!