Pleidooi voor een verdraagzamere wereld

Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited – Jan Terlouw, in gesprek met Jesse Goossens – Lemniscaat – 64 blz.

Jan Terlouw wist met zijn oprechte en emotionele pleidooi in De Wereld Draait Door miljoenen mensen in het hart te raken. Zijn oproep tot een leefbare wereld, waarin wij zorgen voor de aarde en vertrouwen hebben in elkaar, heeft veel in de samenleving losgemaakt. Kennelijk heeft hij iets onder woorden gebracht waar velen van ons naar verlangen.

In zijn nieuwe boek Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited vertelt Jan Terlouw met de passie die hem eigen is over de zeven grote uitdagingen waar wij voor staan om de toekomst van onze jeugd te waarborgen, voorafgegaan door de integrale tekst van zijn pleidooi in DWDD.

Als politicus, wetenschapper en auteur heeft Jan Terlouw zich altijd ingezet voor een betere wereld. Zijn beroemde boek Koning van Katoren is actueler dan ooit. De opdrachten die de jonge Stach moet uitvoeren om koning te worden, zijn van toepassing op alle problemen waar wij ons op dit moment mee geconfronteerd zien: van het klimaatprobleem tot de marktwerking in de gezondheidszorg en van de botsing met andere culturen tot het gebrek aan vertrouwen in onze democratie.

Dit dunne boekje begint met de speech die Terlouw hield in DWDD. Zelf heb ik de uitzending niet gezien, maar heel Nederland sprak er nog dagen over. Terlouw maakte indruk. In Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited gaat Terlouw verder met zijn verhaal. Aan de hand van de zeven opdrachten die Stach moest doen in Koning van Katoren gaat de verhalenverteller verder met zijn speech. Want inderdaad, de problemen van toen spelen vandaag de dag nog steeds. Mensen luisteren niet altijd naar elkaar, maar proberen met hun eigen geluid boven de anderen uit te komen. De wapenhandel is verre van moralistisch, geld beheerst de wereld. Door de globalisering botsen culturen steeds vaker. De zorgkosten rijzen de pan uit, puur omdat wij dat toelaten. En mensen zijn egoïstisch, juist omdat we nu veel bezittingen hebben en bang zijn die te verliezen. Allemaal waar en allemaal zorgelijk.

De boodschap van Jan Terlouw is duidelijk, er is een mooie moraal en het kan de lezer motiveren om over wat dieper over bepaalde zaken na te denken. Toch voelt het soms wel een beetje als opa die blijft roepen dat vroeger alles zoveel beter was. Dat was het niet per se. Ja, vroeger hing het touwtje uit de brievenbus, maar moeders waren altijd thuis. Tegenwoordig hebben ze gewoon een baan en doen ze mee aan de leven buitenshuis. Daarbij spelen kinderen minder buiten, waardoor het touwtje zijn noodzaak verliest. Het verdwijnen van het touwtje uit de brievenbus heeft dus niet alleen te maken met het verdwijnen van vertrouwen, maar het idee achter Terlouws pleidooi is natuurlijk hartverwarmend.

Maar dat daar gelaten, is het goed om een man met verstand een podium te geven. Terlouw zegt wijze dingen, maar ik ben bang dat het mensen die een dergelijk pleidooi echt nodig hebben niet zal bereiken. Vooral de lezer die het toch al met deze fantastische kinderboekenschrijver eens zijn, zullen dit boekje aanschaffen en lezen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!