Politieke loopbaan in turbulente tijden

Pluche – Een politieke memoire – Femke Halsema – Ambo Anthos – 391 blz.

PlucheFemke Halsema nam in 2011 afscheid als politica in de Tweede Kamer. Hoewel ze vrij direct volledig afstand nam van de politiek, is ze toch aan de slag gegaan met een autobiografie. Pluche is een openhartig boek over haar politieke carrière en geeft een kijkje achter de schermen in Den Haag.

Twaalf-en-een-half jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche blikt ze voor het eerst terug op haar leven als volksvertegenwoordiger: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de impact die de politiek op haar leven heeft gehad. Zo komen keuzes die ze privé maakt haar politiek duur te staan en ze laat een groot deel van de zorg voor de pasgeboren tweeling over aan haar vriend.

Daarnaast geeft het boek een tijdsbeeld van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders.
Halsema heeft hiermee geholpen bij de geschiedschrijving van de politiek. Al moeten we bij het lezen ervan niet uit het oog verliezen dat het vanuit haar oogpunt geschreven is, een links oogpunt.

Femke Halsema heeft een puik stukje werk afgeleverd. Ze schrijft vlot en toch genuanceerd. Genuanceerd, zoals zij ook politiek bedreef. Niks was zwart of wit, er waren altijd afwegingen. Sommige hoofdstukken hadden wat korter gemogen, maar dat heeft natuurlijk wel met de nuances te maken.

Aanrader voor iedereen die politiek geïnteresseerd is en/of graag leest over Nederland – toen en nu.

Nelly Hofman

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!