Politieke loopbaan in turbulente tijden

Pluche – Een politieke memoire – Femke Halsema – Ambo Anthos – 391 blz.

PlucheFemke Halsema nam in 2011 afscheid als politica in de Tweede Kamer. Hoewel ze vrij direct volledig afstand nam van de politiek, is ze toch aan de slag gegaan met een autobiografie. Pluche is een openhartig boek over haar politieke carrière en geeft een kijkje achter de schermen in Den Haag.

Twaalf-en-een-half jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche blikt ze voor het eerst terug op haar leven als volksvertegenwoordiger: van haar begintijd als nieuwbakken Kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de impact die de politiek op haar leven heeft gehad. Zo komen keuzes die ze privé maakt haar politiek duur te staan en ze laat een groot deel van de zorg voor de pasgeboren tweeling over aan haar vriend.

Daarnaast geeft het boek een tijdsbeeld van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders.
Halsema heeft hiermee geholpen bij de geschiedschrijving van de politiek. Al moeten we bij het lezen ervan niet uit het oog verliezen dat het vanuit haar oogpunt geschreven is, een links oogpunt.

Femke Halsema heeft een puik stukje werk afgeleverd. Ze schrijft vlot en toch genuanceerd. Genuanceerd, zoals zij ook politiek bedreef. Niks was zwart of wit, er waren altijd afwegingen. Sommige hoofdstukken hadden wat korter gemogen, maar dat heeft natuurlijk wel met de nuances te maken.

Aanrader voor iedereen die politiek geïnteresseerd is en/of graag leest over Nederland – toen en nu.

Nelly Hofman

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!