Een positieve levenshouding maakt het leven wat lichter

Steeds leuker – Jelle Hermus – Kosmos Uitgevers – 287 blz.

Net toen ik een vrije dag had, viel dit boek op mijn deurmat. Precies op tijd voor een dagje reflectie met dit boek vol behapbare voeding om eens anders te kijken naar mijn dagelijkse keuzes. Want hoe bepaal ik die zelf? Dat is de kernvraag waarover dit boek gaat. En hoe makkelijk is dat nou eigenlijk?

De auteur Jelle Hermus neemt je in Steeds leuker mee in zijn leven. Hij vertelt vanuit eigen ervaringen hoe het hem vergaan is toen hij anders tegen zijn leven aan ging kijken. Het boek begint met de introductie van de Broednestmethode, waarin het direct gaat over het kiezen van het juiste nest, de beste eieren en over slim omgaan met jouw energie.

Aan het einde van elk hoofdstuk verwijst Jelle naar nog meer tips ‘in je eigen eierdoos’ die je vindt op zijn website SoChicken. Een soort Steeds leuker digitaal. Je vindt er nog meer tips en allerlei blogs om schier moeiteloos jouw doelen te kunnen bereiken. De Luie Aanpak is daar zo’n voorbeeld van.
Het boek bestaat vervolgens uit drie delen, waarvan de eerste gaat over vrijheid. In essentie gaat het over minder moeten en meer tijd voor wat je het liefste doet. Jelle gebruikt grappige metaforen als ‘een slap patatje op een zwembadvloer’ en hij beschrijft de verleidingen die enkel kortstondig voor een gevoel van vrijheid zorgen.

In het tweede deel beschrijft Jelle het belang van blijheid. Wat brengt je dat en wat gebeurt er met jouw gemoed als je dit gevoel niet zo vaak ervaart. Hier gaat het bijvoorbeeld over wat je kan doen om goed voor je lijf te zorgen. En over het effect van single tasken; dat geeft rust en evenwicht en daarmee meer energie voor blije zaken.

“Door te reflecteren op je dag en de gedachten in je hoofd kun je je leven ontwarren. In het begin voelt het een beetje nutteloos. Maar al na een week zal je merken dat de simpele daad van opschrijven wat er speelt je een heleboel inzicht geeft. Je ontdekt wat je terugkerende problemen zijn, tegen welke obstakels je steeds opnieuw aanloopt, welke neuroses je hebt (en we hebben allemaal neuroses) en hoe je over jezelf denkt.”

Dan volgt er nog een deel over betekenis geven aan je leven. Wat je daarvoor nodig hebt, vind je als je zoveel mogelijk je hart volgt. En dan in de versnelling door dit gevoel van betekenis ook met anderen te delen. Vanzelfsprekend is het volgens Jelle zeker niet. Gelukkig kan je er wel zelf iets aan doen.

Eigenlijk gaat Steeds leuker over de kracht van jouw mindset(instelling). En daar zit ook direct de crux. De maakbaarheid die Jelle beschrijft, werkt in de praktijk vooral voor diegenen die het ook al een beetje in zich hebben. En dan doel ik op een positieve levenshouding waarbij je vanuit vertrouwen de wereld met al wat er is, tegemoet treedt. In dat geval is het een heerlijk en eerlijk boek.

Yvonne Hogt

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!