Prachtig geschreven sekte-verhaal

Een heel bijzonder meisje – Anna van Praag – Lemniscaat – 142 blz.

Een heel bijzonder meisjeAnna van Praag (1967) is een Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijfster. Van Praag studeerde Spaans in Amsterdam en werkte bij diverse theatergezelschappen en filmfestivals. Ze gaf jarenlang trainingen aan leerkrachten over voorlezen en verbeeldingskracht. In 2003 debuteerde ze als kinderboekenschrijfster. Astrid Lindgren is haar grote voorbeeld. Van Praag schrijft ook artikelen voor de Linda. Een heel bijzonder meisje is Van Praags zeventiende boek.

Een heel bijzonder meisje gaat over een bijzondere groep mensen. Ze noemen zichzelf Casa Nostra en ze hebben hun eigen vakantie-eiland in Italië. Een groep succesvolle mensen die samenwerken en feesten, verbonden door één vrouw: de mooie, onbetwiste leidster Sofía. Alicia is elf als haar ouders zich aansluiten en vanaf dat moment begint haar dubbelleven.

Onder de alles overkoepelende vleugels van Sofía leert ze de liefde kennen het leven vieren – alles één groot avontuur. Dat er af en toe ook onverklaarbare en zelfs gevaarlijke dingen gebeuren bij Casa Nostra neemt ze voor lief. Totdat haar wonderland van de ene dag op de andere ophoudt te bestaan. Alicia vindt zichzelf terug tussen de brokstukken van haar eerder nog zo perfecte leven. In haar gedachten schrijft ze Sofía een lange brief die de vorm aanneemt van een droomachtige stroom van herinneringen.

Anna van Praag laat ons in haar dankwoord weten dat het verhaal deels waargebeurd is: “Een heel bijzonder meisje is gebaseerd op iets wat ik vroeger heb meegemaakt. Fragmenten hiervan zijn terug te vinden in bijna al mijn vorige boeken, meestal verpakt in een leuk plotje. Deze keer wilde ik het anders aanpakken. Maar ik wilde geen non-fictieboek schrijven over ‘mijn leven in de sekte’.”

Hoewel Van Praag zichzelf een kinder- en jeugdboekenschrijfster noemt, is Een heel bijzonder meisje ook zeer geschikt voor Young Adults en volwassenen. Het is een boek met een sterk verhaal, met een goede opbouw, maar vooral een boek met mooie zinnen. Je hoeft geen literair hoogstandje voor volwassenen te verwachten, want dan raak je teleurgesteld. Maar voor een jeugdboek, zit Een heel bijzonder meisje bijzonder goed in elkaar.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!