Prachtig kinderboek over transgender zijn!

George – Alex Gino – Vertaling: Carla Hazewindus – Kluitman – 220 blz.

George“Ik mag zijn wie ik ben!”

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedankt George een plan. Zodat ze niet allen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

George zit pas in groep 6 en natuurlijk worstelt ze met het feit dat ze eigenlijk een meisje is. Het is niet zomaar iets. Ze verzamelt vrouwenbladen uit vuilnisbakken, die ze stiekem leest om meer te leren over vrouw-zijn. Niemand mag ze vinden, haar moeder niet, maar haar oudere broer Scott al helemaal niet. Je wilt George het liefst uit het boek halen en een hele dikke knuffel geven. George is een pracht van een kind, en we kunnen schrijver Alex Gino alleen maar bedanken dat hij haar bedacht heeft.

Wat er in dit boek voor mij gelijk uitsprong, is dat de schrijver vanaf de eerste pagina consequent de woorden ‘zij’ en ‘haar’ gebuikt als het om George gaat. Dit straalt een krachtige boodschap uit, waar ik enorm blij van word!

Ieder gezin, iedere school en iedere bibliotheek zou een exemplaar van dit fantastische boek moeten hebben. Transgender zijn is een lastig onderwerp om te bespreken, en dat geldt niet alleen voor kinderen. Ook volwassen – of vooral volwassenen, zo blijkt in het boek – hebben er moeite mee. George kan helpen het onderwerp bespreekbaar te maken, en als een mooi rolmodel dienen voor vele kinderen die met bepaalde gedachten worstelen.

George heeft niet alleen een goed verhaal, maar is ook goed geschreven. Als lezer duik je onmiddellijk in het verhaal en kom je er pas uit als je het boek na de laatste pagina met een zucht sluit. George is een meisje om van te gaan houden. En George is een boek om een ereplaats te geven in je boekenkast.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!