Puber wordt ingewijd in de liefde

De voorlezer – Bernhard Schlink – Cossee – 191 blz.

De vijftienjarige schooljongen Michael Berg komt op een dag ziek uit school en kotst op straat. Een vrouw van in de dertig, Hanna Schmitz, schiet hem te hulp. Later gaat hij haar bedanken met een bos bloemen. Hanna, die tramconductrice is, woont alleen. Als Michael haar de bloemen brengt, kleedt ze zich om in en andere kamer, maar hij ziet toch haar lichaam dat amper wordt verhuld door haar onderjurk. Ze krijgen een verhouding en Hanna wijdt Michael in in de liefde. Als dank leest Michael stukken uit boeken aan haar voor.

Na enkele maanden verdwijnt Hanna spoorloos. Pas vele jaren later komt Michael haar weer tegen in de rechtszaal. Hij studeert intussen rechten en moet voor zijn studie strafprocessen bijwonen. Hanna en enkele andere vrouwen staan terecht voor oorlogsmisdaden die ze zouden hebben begaan.

Het boek geeft je inzicht hoe het is om Duitser te zijn na de Tweede Wereldoorlog. Ook zonder dat je direct iets met die oorlog te maken hebt gehad, blijkt dat het bijna onontkoombaar is dat je een sterke binding hebt met dat zwarte verleden.
De voorlezer is in vele talen vertaald en al een klassieker. Een boek om te herlezen en nog vele malen genieten van deze prachtige, ontroerende roman.

Het boek is ook verfilmd en helaas in het Engels. De Amerikaanse film The Reader uit 2008 werd genomineerd voor vijf Oscars. Kate Winslet die Hanna Schmitz speelt, won de enige Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Niets ten nadele van de acteerprestaties van Kate Winslet, maar wie het boek kent, snapt dat zij niet het type is dat je verwacht in de rol van Hanna Schmitz. Het ware überhaupt beter geweest als de film met alleen Duitse acteurs was gedraaid. Het onderwerp is namelijk typisch Duits. Misschien ooit nog eens, maar het boek lezen verdient uiteraard veruit de voorkeur.

Pieter Feller

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!