Puber wordt ingewijd in de liefde

De voorlezer – Bernhard Schlink – Vertaling: Gerda Meijerink – Cossee – 191 blz.

De vijftienjarige schooljongen Michael Berg komt op een dag ziek uit school en kotst op straat. Een vrouw van in de dertig, Hanna Schmitz, schiet hem te hulp. Later gaat hij haar bedanken met een bos bloemen. Hanna, die tramconductrice is, woont alleen. Als Michael haar de bloemen brengt, kleedt ze zich om in en andere kamer, maar hij ziet toch haar lichaam dat amper wordt verhuld door haar onderjurk. Ze krijgen een verhouding en Hanna wijdt Michael in in de liefde. Als dank leest Michael stukken uit boeken aan haar voor.

Na enkele maanden verdwijnt Hanna spoorloos. Pas vele jaren later komt Michael haar weer tegen in de rechtszaal. Hij studeert intussen rechten en moet voor zijn studie strafprocessen bijwonen. Hanna en enkele andere vrouwen staan terecht voor oorlogsmisdaden die ze zouden hebben begaan.

Het boek geeft je inzicht hoe het is om Duitser te zijn na de Tweede Wereldoorlog. Ook zonder dat je direct iets met die oorlog te maken hebt gehad, blijkt dat het bijna onontkoombaar is dat je een sterke binding hebt met dat zwarte verleden.
De voorlezer is in vele talen vertaald en al een klassieker. Een boek om te herlezen en nog vele malen genieten van deze prachtige, ontroerende roman.

Het boek is ook verfilmd en helaas in het Engels. De Amerikaanse film The Reader uit 2008 werd genomineerd voor vijf Oscars. Kate Winslet die Hanna Schmitz speelt, won de enige Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Niets ten nadele van de acteerprestaties van Kate Winslet, maar wie het boek kent, snapt dat zij niet het type is dat je verwacht in de rol van Hanna Schmitz. Het ware überhaupt beter geweest als de film met alleen Duitse acteurs was gedraaid. Het onderwerp is namelijk typisch Duits. Misschien ooit nog eens, maar het boek lezen verdient uiteraard veruit de voorkeur.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!