Puber wordt ingewijd in de liefde

De voorlezer – Bernhard Schlink – Vertaling: Gerda Meijerink – Cossee – 191 blz.

De vijftienjarige schooljongen Michael Berg komt op een dag ziek uit school en kotst op straat. Een vrouw van in de dertig, Hanna Schmitz, schiet hem te hulp. Later gaat hij haar bedanken met een bos bloemen. Hanna, die tramconductrice is, woont alleen. Als Michael haar de bloemen brengt, kleedt ze zich om in en andere kamer, maar hij ziet toch haar lichaam dat amper wordt verhuld door haar onderjurk. Ze krijgen een verhouding en Hanna wijdt Michael in in de liefde. Als dank leest Michael stukken uit boeken aan haar voor.

Na enkele maanden verdwijnt Hanna spoorloos. Pas vele jaren later komt Michael haar weer tegen in de rechtszaal. Hij studeert intussen rechten en moet voor zijn studie strafprocessen bijwonen. Hanna en enkele andere vrouwen staan terecht voor oorlogsmisdaden die ze zouden hebben begaan.

Het boek geeft je inzicht hoe het is om Duitser te zijn na de Tweede Wereldoorlog. Ook zonder dat je direct iets met die oorlog te maken hebt gehad, blijkt dat het bijna onontkoombaar is dat je een sterke binding hebt met dat zwarte verleden.
De voorlezer is in vele talen vertaald en al een klassieker. Een boek om te herlezen en nog vele malen genieten van deze prachtige, ontroerende roman.

Het boek is ook verfilmd en helaas in het Engels. De Amerikaanse film The Reader uit 2008 werd genomineerd voor vijf Oscars. Kate Winslet die Hanna Schmitz speelt, won de enige Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Niets ten nadele van de acteerprestaties van Kate Winslet, maar wie het boek kent, snapt dat zij niet het type is dat je verwacht in de rol van Hanna Schmitz. Het ware überhaupt beter geweest als de film met alleen Duitse acteurs was gedraaid. Het onderwerp is namelijk typisch Duits. Misschien ooit nog eens, maar het boek lezen verdient uiteraard veruit de voorkeur.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Thrillers & Spanning
| Reageer!