Raven, magische lijkenwegen en waarzeggers

De Ravenjongens – Maggie Stiefvater – Vertaald door Lia Belt – Uitgeverij (Full) Moon – 364 blz.

ravenjongensMaggie Stiefvater (1981) is een Amerikaanse bestsellerauteur van jeugdliteratuur en urban fantasy-romans. In 2008 publiceerde ze haar eerste roman Lament, en de vervolgen hierop betekenden voor Stiefvater de grote doorbraak. Sindsdien hebben onder andere haar boeken Huiver, Fluister en Voor Altijd van de Mercy Falls-triologie het erg goed gedaan. In september 2012 werd het begin van de volgende boekenserie in Amerika uitgebracht: The Raven Cycle. Uitgeverij Moon komt nu een jaar later met een vertaling van deel een De Ravenjongens.

Blue Sargant komt uit een spirituele familie. Haar moeder is helderziende en kan de zielen zien van hen die gaan sterven in het komende jaar. Blue zelf heeft ze nog nooit gezien. Daar komt verandering in wanneer ze de ziel ziet van een jongen die Gansey heet. Hij blijkt een student te zijn op de dure privéschool Aglionby te zijn. Er kunnen twee redenen zijn waarom Blue als niet-ziener een geest van een toekomstige dode ziet: of ze is zijn ware liefde, of ze heeft hem vermoord. Blue’s moeder waarschuwt haar uit de buurt te blijven van de ravenjongen – zoals de studenten van Aglionby worden genoemd – te blijven. Maar Blue wil weten wie Gansey is. Voor ze het beseft, wordt ze meegezogen in een wereld waar liefde en dood onvermijdelijk zijn.

Blue nam zichzelf altijd voor om niets met de rijke jongens van Aglionby, de ravenjongens, te maken te willen hebben. Maar wanneer ze hen leert kennen, blijken ze toch interessanter en vriendelijker te zijn dan verwacht. Blue raakt bevriend met Gansey en zijn vrienden Adam, Ronan en Noah. Dat Noah speciaal is, is vrij snel duidelijk, maar zó speciaal… Blue wordt betrokken bij Ganseys onverschrokken zoektocht naar Owain Glendower en de zogenaamde leylijnen, of lijkenwegen zoals Blue’s familie ze noemt. Dankzij haar bijzondere achtergrond kan Blue de jongens helpen tijdens hun avontuur. Een avontuur om nooit meer te vergeten, met vrienden om nooit meer te vergeten. Stiefvater weet de karakters tot leven te brengen. Ze worden bijna je eigen vrienden, die je gaat ze missen als het boek uit is.

Maggie Stiefvaters De Ravenjongens bevat alle elementen die een goed jeugdboek moet bevatten. Een gevarieerd gezelschap? Check! Een sufferd die zich ontpopt tot slechterik? Check! Een vreemde familie? Check! Persoonlijk drama? Dubbelcheck! Een vlotte schrijfstijl? Check! Leerzaamheid door eens stukje geschiedenis? Check! En een spannend, meeslepend verhaal? Check check check!

De Ravenjongens is pas het eerste deel van de serie. Het tweede boek is inmiddels geschreven, maar we moeten in Nederland nog even wachten op de vertaling. De Ravenjongens is tot 1 januari 2014 te koop voor de introductieprijs van €10,- en is dus een leuk Sinterklaas- of Kerstcadeau.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!