Realistisch geschreven onvoorstelbaar verhaal

De trap naar de hemel – Susanne Koster – auqaZZ – 191 blz.

De trap naar de hemelSusanne Koster (1957) heeft jarenlang gewerkt als graficus, een beroep waarin ze hard moest werken maar ook haar creativiteit kon uiten. Toen ze moeder werd, was het overwerken niet meer te doen, en ging ze aan de slag aan de Hogeschool van Amsterdam. Eerst als navigator, later als stagebureaumedewerker. In 1993 werd Kosters eerste korte jeugdverhaal gepubliceerd in een debutantenbundel. Zwarte lieveling was Kosters eerste jeugdroman. Daarna volgden Dertien en Macho’s en mietjes. Ze gooide vervolgens het roer om en begin psychologische thrillers te schrijven, met De trap naar de hemel als vliegende start, dat in 2004 al eens door Sjaloom werd uitgegeven. Het boek is inmiddels naar het Duits vertaald.

Vanaf het moment dat Marika Martijn ontmoet, verandert haar leven. Niets doet er meer toe, behalve Martijn. Hij is een oudere, zwijgzame jongen die altijd in het zwart gekleed is. Zelfs in de zomer draagt hij zwarte sporthandschoentjes. Waar ze ook heen gaat, Martijn lijkt er altijd te zijn met zijn zwarte Golf GTI. Nog nooit heeft Marika een jongen ontmoeten die zo attent en zorgzaam is, vermengd met mysterie en hardheid. Ze wordt verliefd op hem. Hij lijkt alles over haar te weten en zij bijna niets over hem. Hoe langer ze met hem omgaat, hoe meer vragen ze over hem heeft. Vragen waar hij nauwelijks antwoord op geeft. Waarom doet hij zo geheimzinnig? Wanneer Marika in de zomervakantie voor de oma van Martijn gaat werken en in zijn verleden begint te wroeten, beseft ze nog niet dat ze in gevaar kan komen. Totdat het te laat is en Marika geen kant meer op kan.

Als lezer en dus buitenstaander, zie je onmiddellijk dat er met Martijn iets niet in de haak is. Hij is een oudere jongen, die je volgt, je meeneemt naar afgelegen plekken, alles over je lijkt te weten en niets over zichzelf loslaat. Dit is niet alleen mysterieus, maar eigenlijk gewoon doodeng. Beste vriendin Karin ziet dit ook, maar Marika wil niet naar haar luisteren. Marika valt voor Martijns charmes en raakt verstrikt in zijn web.

Naast deze puberale naïviteit, weet Koster in De trap naar de hemel ook verder een geloofwaardig zestienjarig meisje neer te zetten: Relaties met de ouders, niet mee willen op vakantie, alles delen met een vriendin, onzekerheden en twijfels. Geen enkel puberprobleem is Marika vreemd.

Sommige aspecten van het plot zijn een beetje voorspelbaar, maar het belangrijkste deel komt toch als een verrassing. Dankzij Martijns oma komen we net als Marika er beetje bij beetje achter wat er zich precies heeft afgespeeld tussen Martijn en zijn moeder, en welke rol Marika hierbij speelt. Het is het verhaal van Martijn waar het uiteindelijk om draait.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Olifant heeft kriebel – Kaj Driessen – Illustraties: Barbara de Wolf – Samsara – 40 blz. Hoe komt een olifant aan die kriebel op zijn rug? Of beter gezegd: hoe komt hij er van af? Hij probeert van alles, maar hij kan zelf niet...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!