Reizen in je hoofd

De boekenberg – Rocio Bonilla – vertaling Antje Schoehuys-Blaak – Vier Windstreken – 40 blz.

Lucas weet zeker dat hij geboren is om te vliegen. Hij probeert allerlei soorten vleugels te maken, van papier, karton, grote, kleine, maar geen vleugel werkt. Ook de kerstman komt alleen maar met nepvleugels aanzetten waar Lucas niets aan heeft. Dan zegt zijn moeder dat er ook andere manieren zijn om te vliegen, en ze geeft hem een boek.

Een leuk idee voor een prentenboek, want we begrijpen natuurlijk allemaal hoe een boek je kan laten reizen in je hoofd – of laten vliegen, zoals Lucas graag wil. De uitwerking van dit idee is ten dele geslaagd. De tekeningen zijn heerlijk dromerig en krachtig tegelijk, en bij vlagen ook geestig. Zo zie je de stapel boeken die Lucas cadeau krijgt steeds hoger worden, hij zit er bovenop, zelfs in de regen met een paraplu boven zijn hoofd. Ook hoe de mensen die van heinde en verre op de boekenberg afkomen, in allerlei soorten auto’s, is verrukkelijk verbeeld.

Nu gaat het bij een prentenboek natuurlijk voornamelijk om het beeld, maar ik vraag me wel af waarom in prentenboeken de tekst steeds meer van ondergeschikt belang lijkt te worden. Ook in De boekenberg gaat het verhaaltje keurig van A naar B, zonder verrassing, en met herhaalde uitleg over hoe je via een boek in je hoofd kan reizen. In de tekst ligt die moraal er naar mijn smaak te dik bovenop, terwijl dat helemaal niet nodig was geweest; de beelden spreken al voor zich.

Want nadat Lucas zijn eerste boek heeft gelezen, weet hij niet van ophouden. Hij verslindt het ene na het andere boek en wordt een onverzadigbaar leeskind dat letterlijk schreeuwt om steeds meer. Iedereen komt hem boeken brengen, de stapel wordt steeds hoger en Lucas zit daar bovenop: met een boek. De hoge stapel wordt een bezienswaardigheid die mensen weleens met eigen ogen willen komen bekijken. Maar dan vertelt de tekst helaas opnieuw over hoe Lucas dankzij die boeken bijvoorbeeld in heel veel landen komt, dat je in je fantasie kunt vliegen, et cetera. Beetje dubbelop.

Toch is het een goed idee om dit boek vanwege de titel en de fraaie prenten wel voor iedere kleuter in huis te halen en om in kleuterklassen aan te schaffen. Het verhaal is een mooie ingang om met elkaar te praten over de magie van lezen. Hoe eerder je daar als kind mee in aanraking komt, hoe beter.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!