Religie en cultuur, waanzin en werkelijkheid

Een vloek uit Kyrgyzstan – Clemens van Brunschot – Zilverspoor – 318 blz.

VloekClemens van Brunschot debuteerde in 2012 bij Zilverspoor met Uit de duisternis neergedaald, een eigenwijze romen waarin zowel de hoofdpersoon als de lezer worstelt met ‘de’ werkelijkheid. Het jaar daarvoor werd hij tweede in een Querido schrijfwedstrijd. Van Brunschot schrijft graag ‘thrillers met inhoud’, waarin weinig vanzelfsprekend is. In Een vloek uit Kyrgyzstan is ook weinig vanzelfsprekend. Zarena wordt tijdens haar jeugd in Kyrgyzstan ontvoerd en mishandeld. Ze ontvlucht de gruwelen die haar en haar familie zijn overkomen, als zij Inno ontmoet en met hem naar Nederland vertrekt, denkt zij. Maar in haar onderbewustzijn blijft de vloek meespelen, die in haar geboorteland nachtenlang over haar is uitgesproken.

Zarena ontwikkelt zich tot een optimistische vrouw die snel haar draai vindt in haar nieuwe vaderland. Maar als na een inbraak politieagente, de Egyptische Elke, steeds meer belangstelling voor haar man ontwikkelt, wordt haar betrekkelijke geluk wreed verstoord. Er ontstaat een kat- en muisspel tussen de twee sterke vrouwen, dat resulteert in gewelddadige uitbarstingen en zelfs moord. In de Ardennen bereikt de titanenstrijd een climax. Kan Zarena, uitgeput door alle gebeurtenissen, verward en overmand door schuldgevoelens, het hoofd bieden aan haar rivale? Of val zij als nog ten prooi aan de vloek uit Kyrgyzstan?

“Ik noemde zijn naam en daar werd hij een beetje rustiger van. In het maanlicht zag ik iets onder de dekens bewegen en ik tilde dat tien centimeter op, maar het was te donker. Voorzichtig voelde ik met één hand, maar snel trok ik die terug toen ik merkte dat zijn rechterhand zijn geslacht vasthield. Op zich had ik daar geen moeite mee, maar dan liever niet met de andere hand mij strelen. En dat soort dingen al helemaal niet bij mij in bed, zelfs niet in zijn slaap.
‘Inno’, zei ik, nu iets harder.
‘Hmm?’
‘Inno, gaat het een beetje?’ Ik haalde zijn hand van mijn knie.
En toen kwam het dan: wat je als cliché in films en boeken verwacht, alleen nooit in bed bij je eigen man.
‘Elke!’ zuchtte hij.”

De ene gebeurtenis volgt de andere snel op. Iedere keer als je denkt te weten hoe het nu echt zit, word je weer aan het twijfelen gebracht. Is Elke echt gevaarlijk? Of is Zarena ten prooi gevallen aan haar vloek uit Kyrgyzstan en draait ze compleet door? Is het werkelijkheid of waanzin? Een vloek uit Kyrgyzstan zit goed in elkaar. Van Brunschot heeft alle gedachten en problemen van Zarena treffend op papier weten te zetten.

Met niet al te lange hoofdstukken heeft de auteur een goede structuur aangebracht in het boek. In theorie kun je hierdoor gemakkelijk het boek een tijdje aan de kant leggen zonder het overzicht kwijt te raken, maar een pauze nemen is zo makkelijk nog niet. Je wilt toch weten hoe het afloopt tussen Zarena, Inno en hun Egyptische belager. Al met al is Een vloek uit Kyrgyzstan een goede psychologische thriller, met inhoud. Alleen een beetje flauw om een bijpersonage naar jezelf te noemen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!