Roep alleen als je echt in nood zit!

Dirk de Dappere en de Prinses van Aanstel – Marc Starbuck – illustraties Becka Moor – vertaling Tjibbe Veldkamp – De Fontein – 32 blz.

Origineel en humoristisch ridderverhaal – die woorden prijken voor om het omslag van dit prentenboek. En daar sluit ik me bij aan. Hier zit echt zoveel herkenning in, voor kind én ouder. Maar dan wel helemaal anders dan je van prentenboeken gewend bent.

Dirk de Dappere is een stoere ridder die het heel druk heeft met het verslaan van trollen en reuzen en redden van mensen. Hij is een held. Dus van wie kan Prinses Annabel van Aanstel beter de hulp inroepen dan van Dirk de Dappere? Ze schrijft hem dat een verschrikkelijke boeman haar gevangen houdt, dus Dirk pakt zijn trefzekere zwaard en schild, en galoppeert galant te hulp. Maar hij treft bij de prinses geen boeman, maar haar vader, de koning. Hij drukt de prinses op het hart dat ze alleen mag roepen als het een noodgeval is! En zegt dat ze zich niet zo moet aanstellen.

Prinses Annabel van Aanstel roept ridder Dirk toch nog een paar keer, terwijl het geen noodgevallen zijn, maar een kwestie van verwend prinsessengedrag. Tot Dirk de Dappere er genoeg van heeft en besluit niet meer te reageren. Hij neemt een dag vrij. En dan…

Ja, juist dan is er wel echt iets aan de hand met de prinses. Heeft niet elke kleuter ook zo’n fase? Dat ze gillen en huilen om niks? Met het risico dat je op een gegeven moment denkt ‘het zal wel niet zo erg zijn’ en dat de kleuter dan dus wél echt iets heeft.

Ook is het juist heel grappig dat de nobele prins, de held van de stad, ineens een dag vrij neemt. Nooit eerder las ik een verhaal waarin de ridder maar gewoon op vakantie gaat. En ook nog verliefd wordt op iemand anders dan de prinses!

De illustraties, soms blad vullend, soms een aantal scènes op één pagina, zijn kleurrijk, duidelijk en grappig. Er valt veel op te zien, dus ‘even’ een boekje voorlezen zit er niet in. Ze ondersteunen het verhaal goed, maar bevatten ook details waardoor het verhaal nog leuker wordt.

Het is zo’n leuk boek om voor te lezen. Het maakt niet uit of je een kleine kleuterridder of kleuterprinses hebt. Origineel en ontzettend grappig.

Nelly Hofman

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!