Ruimtewees ontdekt geheim!

Spees de Ruimtewees: het geheim van Berensbos – Mirjam Mous – Van Holkema &Warendorf – 142blz.

spees de ruimtewees geheim van berensbosMirjam Mous(1963)groeide al lezend op. Alles wat ze te pakken kreeg wilde ze lezen. Haar droom was schrijfster te worden, maar eerst heeft ze twintig jaar in het speciaal onderwijs gewerkt. Ze verwerkt mensen en namen uit haar omgeving in haar boeken en doet daar ook de nodige inspiratie op. Ze wil niets liever dan kinderen aan het lezen krijgen en merkte in haar werk ook dat er behoefte was aan grappige en spannende boeken die met vaart gelezen kunnen worden. Ze schrijft voor alle leeftijdsgroepen zowel soaps, probleemboeken, grappige boeken en thrillers.

Dit is het tweede deel over Spees de Ruimtewees. Spees komt van een planeet hier heel ver vandaan met een heel moeilijke naam (Brasikalomitsywovolinia). Spees heeft zelf ook een heel lange naam daarom noemen ze hem Spees. Hij woonde daar in een weeshuis waar hij bang en ongelukkig was. Hij vluchtte met zijn vliegende schotel en kwam zo bij zijn vriend Boelie terecht. Daar woont hij nu. De ouders van Boelie hebben hem geadopteerd en hij gaat ook bij Boelie naar school.

Boelie en Spees gaan met hun klas op kamp in het Berensbos. Spees trekt nog veel aandacht van de media, maar ze weten een opdringerige persfotograaf af te schudden en het lijkt toch nog een leuke kampweek te worden. Maar dan gebeuren er vreemde dingen: er verdwijnen spullen en in het bos klinkt een griezelig geluid. En wie sluipt er midden in de nacht rond in het kamphuis? Dan vinden Spees en de kinderen mysterieuze afdrukken. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan.

Spees is een vlot geschreven verhaal met lekkere korte hoofdstukken. De tekeningen van Hugo van Look zijn zwart-wit en passen goed bij de tekst. Om de pagina zijn er illustraties die het verhaal beeldend maken en het ook voor de niet zo vlotte lezers leuk en makkelijk maken om te lezen. Het taalgebruik is eenvoudig en past goed bij de leeftijd van de lezers. Hoewel dit het tweede deel is, zijn belevenissen ook goed los te lezen.

Het verhaal bevat thema’s als vriendschap, vertrouwen, verdriet en acceptatie. Je weet dat Spees niet kan bestaan, maar hij wordt neergezet als een wezentje met dezelfde gevoelens als de kinderen. Hij wordt totaal geaccepteerd door zijn klasgenootjes en ook al is hij een beetje anders (hij valt in slaap van chocolade, denkt dat eekhoorntjes in het bos lekkere hapjes zijn en heeft hij paarse puntoren). Door de snelheid waarin de gebeurtenissen elkaar opvolgen, de korte hoofdstukken en leuke illustraties is het uitermate geschikt voor kinderen uit groep 4 en 5 (misschien nog groep 6).

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar):

Spees de Ruimtewees en het geheim van Berensbos is een grappig vervolg op het eerste deel. In het eerste deel komt Spees op aarde en lees je hoe hij daar komt en wat hij er doet en hoe en waarom hij blijft bij zijn vriend Boelie. Ik heb zelf het eerste deel ook gelezen, maar als je dat niet hebt gedaan kan je dit ook lezen en het gelijk snappen. In het eerste hoofdstuk worden Boelie en Spees (zijn echte naam is heel lang en moeilijk dat is : Knasingiplomotovnovkinsky, daarom noemen ze hem Spees.) nog een keer voorgesteld voor het verhaal begint.
De hoofdstukjes zijn niet te lang en niet te kort en de tekeningen zijn van Hugo van Look. Die maakt ook tekeningen voor de boeken van Dolfje Weerwolfje en de meeste kinderen herkennen dat denk ik wel en zullen ze leuk vinden. Het is een verhaal wat lekker snel leest en niet moeilijk is. Voor de jongere lezers ook wel spannend.

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!