Samen zingen maakt de wereld leuker

Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz.

Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn voor iedereen zingbaar, maar als je ze niet kunt zingen, kun je lezen over de herkomst van een lied, bij elk lied wordt de bladmuziek vermeld en vaak een leuk weetje over de inhoud. Gelukkig worden de liedjes in de vreemde talen kort samengevat en er wordt uitgelegd wat het liedje betekent. Maar wat vooral belangrijk is dat je de instrumentale versie van de liedjes kunt downloaden via de website van CEMPER. Het wachtwoord staat in het boek. Er is ook een mogelijkheid om via een QR-code de liedjes te downloaden.

Het boek is onderverdeeld in zes rubrieken: Bewegen en Dansen, Liedjes voor alle dagen, Natuur, Feest, Geschiedenis en Spelen.
In de rubriek ‘Bewegen en Dansen’ staat een van de meest gezongen liedjes voor baby’s en peuters ‘Klap eens in je handjes’. Het is niet alleen vrolijk, maar kinderen leren ook meteen een paar lichaamsdelen.
In ‘Liedjes voor alle dagen’ staat ‘Broeder Jacob’ dat ik beter ken als ‘Vader Jacob’, de luie man die nodig moet opstaan. Als weetje wordt vermeld dat de melodie is terug te vinden in diverse westerse klassieke composities. Gustav Mahler verwerkte het in zijn eerste symfonie. Het lied kan ook in canon gezongen worden, een zangmethode waarbij twee groepen na elkaar de tekst zingen.
In ’Natuur’ staat een liedje dat in vele variaties wordt gezongen ‘Het regent, het regent’, in deze versie vallen er boerinnekes op hun gat. Ik ken de versie met de soldaatjes en er wordt ook wel ‘Het regent, het zegent’ gezongen.

In ‘Feest’ staan wat sinterklaasliedjes en kerstliedjes, waaronder een Fins kerstliedje ‘Jouloupuu on rakennettu’, een liedje over het versieren van de kerstboom.
In ‘Geschiedenis’ vinden we o.a. het lied over Kortjakje die altijd ziek is, maar op zondag niet. Dan gaat de vrome Kortjakje naar de kerk met een boek vol zilverwerk. Dat boek, zo wordt uitgelegd, is een Bijbel die beslagen is met zilveren versieringen. Kortjakje was kennelijk een opschepster, die op zondag kwam laten zien dat ze het goed voor mekaar had. In ‘Spelen’ staat het liedje ‘Obwisana’ afkomstig uit Ghana. Het is een lied bij een doorgeefspelletje dat je met één hand speelt. De uitleg staat in het boek en dat is ook meteen het leuke van Schipper mag ik overvaren, je hebt plezier bij het zingen en je kunt bijvoorbeeld een spelletje leren dat de kinderen in Ghana spelen.

De makers vragen in het ‘Woordje vooraf’, hoeveel kinderliedjes de lezer kent. Als ik daar een antwoord op moet geven, dan kan ik geen aantal noemen. Het zijn er ongetwijfeld tientallen. Meestal zitten ze goed opgeborgen ergens in een hoekje van de hersenen, maar zodra een liedje dat je ooit hebt gezongen wordt ingezet, komen de tekst en melodie als vanzelf. Schipper mag ik overvaren is een boek dat je thuis met je kinderen kunt gebruiken als leidraad bij het zingen, maar het is natuurlijk uitermate geschikt om op school te gebruiken. De meeste liedjes zijn grappig en ook leerzaam. Mijn slogan is: ‘Samen zingen maakt de wereld leuker’ en dat dat doet dit boek zeker.

Pieter Feller

Over CEMPER: CEMPER is de landelijke erfgoeddienstverlener voor muziek en podiumkunsten en werkt binnen het beleidskader van de Vlaamse overheid. CEMPER ontvangt hiertoe een werkingssubsidie.

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!