Scandinavische thriller met Roemeense cultuurgeschiedenisles

Draai je niet om – Tove Alsterdal – Vertaling: Bart Kraamer – Prometheus – 411 blz.

Eva’s ex-man Svante wordt ’s nachts doodgestoken als hij bij de buurtsuper wat boodschappen heeft gedaan. Eva is getuige (ze heeft nog steeds gevoelens voor Svante en heeft hem achtervolgd) en wordt door de moordenaar bewusteloos geslagen. Als ze weer bijkomt, belt ze de politie en vervolgens wordt zij als dader gezien en opgesloten. Na een week komt ze weer vrij wegens gebrek aan bewijs. Eva is vastbesloten om de werkelijke dader op te sporen, want zolang hij nog steeds vrij rond loopt, houdt de politie haar in de gaten als degene die Svante heeft vermoord. Een Roemeense bedelaarster zou alles gezien moeten hebben, dus gaat Eva naar haar op zoek. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk, ze lijkt van de aardbodem verdwenen.

Het boek begint erg spannend met de moord op Svante. In de woonwijk waar hij woonde met zijn nieuwe vriendin was vijfentwintig jaar geleden een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd. Het gebouw staat er nog, de nieuwe woonwijk is verderop gebouwd. Enkele bewoners zien nog steeds af en toe schimmige figuren door hun tuin wandelen en naar binnen kijken. Dit alles maakt het hele verhaal erg mysterieus. Met de mooie vertelstijl van Alsterdal heb je een vertrouwde Scandinavische thriller in handen.
“Het was tenslotte zo helder daarbinnen, zo verdomde wit geboend en verlicht door spots en muurlampen dat niemand in het donker buiten zou kijken waar Eva stond, tussen de boomstammen en rotsblokken die er lagen sinds het landijs zich terug had getrokken, verborgen in een bosje met struiken.”

Helaas houdt hierna de spanning grotendeels op. Eva heeft al een paar jaar geen contact meer met haar zoon Filip, omdat hij haar de scheiding met Svante nog steeds kwalijk neemt. Ze heeft zijn hulp nodig bij haar zoektocht naar de Roemeense getuige, dus volgt er een reis naar Berlijn waar Filip woont. Uiteindelijk weet ze hem zover te krijgen om mee te gaan naar Roemenië. Hier begint het verhaal flink te rammelen. Er wordt bijna een derde van het boek aandacht besteedt aan de geschiedenis en onderdrukking van de Roma en dat is niet echt boeiend als je een fijne thriller in handen denkt te hebben. Ook de relatie tussen Eva en Filip is niet goed uit de verf gekomen.

Naast de zoektocht van Eva is er ook nog een ijverige buurman van Svante aan de slag gegaan met de moord. Ook deze tweede verhaallijn is een beetje overbodig. Er zitten zeker spannende elementen in het gebeuren rondom buurman Niklas, maar het was genoeg geweest als de schrijfster zich had beperkt tot de kern van de zaak, hoe deze buurman tot zijn belangrijke vondst was gekomen. Het was niet nodig om hem ook een uitgebreide levensgeschiedenis mee te geven, omdat dit er helemaal niet toe doet voor de clou van het verhaal.

De plot is wel weer leuk bedacht en dat is ook de reden waarom je verder wilt lezen. Door wie is Svante vermoord en waarom? Maar de weg ernaar toe verloopt grotendeels rommelig en te ingewikkeld en dat is jammer.

Draai je niet om is het vierde boek van Alsterdal. Haar voorgaande thriller Geef me je hand werd uitgeroepen tot beste Zweedse misdaadroman van 2014. Misschien had ik die moeten lezen?

Erica Ganzevles

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!