Schitterend prentenboek

Vrolijke Vogels – Bette Westera en Emmanuelle Walker – Uitgeverij Karmijn – 32 blz.

Vrolijke vogelsBette Westera is natuurlijk heel bekend geworden door haar bekroonde kindergedichten. Ze won in 2015 nog de Woutertje Pieterse Prijs. In dit boek neemt ze de rijmpjes voor haar rekening bij illustraties van de Britse Emmanuelle Walker. Het boek verscheen al eerder in Engeland onder de titel Beautiful Birds, met rijmpjes van Jean Roussen en won de Smallish Design Award 2015. Bette Westera heeft het boek dus niet vertaald, maar haar eigen rijmpjes toegevoegd en dat zal nog een heel gepuzzel geweest zijn, want vogels hebben in het Engels toch vaak heel andere namen dan in het Nederlands en dit moest toch weer een ABC-prentenboek worden.

Er zijn al veel ABC-prentenboeken met dierennamen, kindernamen en voorwerpen en zo meer. Bette Westera heeft er ervaring mee, want in 2004 schreef ze al de tekstjes in het Dieren ABC-boek van Eric Carle.
In Vrolijke Vogels heeft ze veelvuldig gekozen voor de alliteratie, zoals:

“‘Kakapo’s en kiwi’s kunnen lopen,’ zegt Karola.
‘Kijk, hier zie je Kik en Kiki kiwi bij hun nest.’”

Of:

“Menigeen haalt Max en Martje ara door elkaar.
Dat kan Mies en Maurits mandarijneend niet gebeuren.”

Heel bijzonder zijn de rijmpjes niet, maar al te ingewikkeld mogen ze ook niet zijn, want ze moeten door jonge kinderen goed begrepen kunnen worden en dat zullen ze zeker.

De illustraties van Emmanuelle Walker zijn een klasse apart. Ze werkt vaak met grote kleurvlakken en geeft vleugels en veren soms alleen met een klein nuanceverschil aan. Ze doen denken aan de schilderijen en collages van Henri Matisse, zoals de paradijsvogels en de pauw met zijn schitterende staart.

Tenslotte nog iets over de uitvoering van dit boek, die is van hoge kwaliteit, hardcover met een linnen rug en een coverillustratie waar je meteen verliefd op wordt. Het heeft prachtige schutbladen, op de eerste twee zijn eieren te zien, die op de laatste twee uitgekomen zijn. Over alle details is goed nagedacht. Met Vrolijke Vogels haal je een boek in huis waar zowel kinderen als volwassen volop van kunnen genieten.

Pieter Feller

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!