Schitterend prentenboek

Vrolijke Vogels – Bette Westera en Emmanuelle Walker – Uitgeverij Karmijn – 32 blz.

Vrolijke vogelsBette Westera is natuurlijk heel bekend geworden door haar bekroonde kindergedichten. Ze won in 2015 nog de Woutertje Pieterse Prijs. In dit boek neemt ze de rijmpjes voor haar rekening bij illustraties van de Britse Emmanuelle Walker. Het boek verscheen al eerder in Engeland onder de titel Beautiful Birds, met rijmpjes van Jean Roussen en won de Smallish Design Award 2015. Bette Westera heeft het boek dus niet vertaald, maar haar eigen rijmpjes toegevoegd en dat zal nog een heel gepuzzel geweest zijn, want vogels hebben in het Engels toch vaak heel andere namen dan in het Nederlands en dit moest toch weer een ABC-prentenboek worden.

Er zijn al veel ABC-prentenboeken met dierennamen, kindernamen en voorwerpen en zo meer. Bette Westera heeft er ervaring mee, want in 2004 schreef ze al de tekstjes in het Dieren ABC-boek van Eric Carle.
In Vrolijke Vogels heeft ze veelvuldig gekozen voor de alliteratie, zoals:

“‘Kakapo’s en kiwi’s kunnen lopen,’ zegt Karola.
‘Kijk, hier zie je Kik en Kiki kiwi bij hun nest.’”

Of:

“Menigeen haalt Max en Martje ara door elkaar.
Dat kan Mies en Maurits mandarijneend niet gebeuren.”

Heel bijzonder zijn de rijmpjes niet, maar al te ingewikkeld mogen ze ook niet zijn, want ze moeten door jonge kinderen goed begrepen kunnen worden en dat zullen ze zeker.

De illustraties van Emmanuelle Walker zijn een klasse apart. Ze werkt vaak met grote kleurvlakken en geeft vleugels en veren soms alleen met een klein nuanceverschil aan. Ze doen denken aan de schilderijen en collages van Henri Matisse, zoals de paradijsvogels en de pauw met zijn schitterende staart.

Tenslotte nog iets over de uitvoering van dit boek, die is van hoge kwaliteit, hardcover met een linnen rug en een coverillustratie waar je meteen verliefd op wordt. Het heeft prachtige schutbladen, op de eerste twee zijn eieren te zien, die op de laatste twee uitgekomen zijn. Over alle details is goed nagedacht. Met Vrolijke Vogels haal je een boek in huis waar zowel kinderen als volwassen volop van kunnen genieten.

Pieter Feller

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!