Skeletten in elkaar zetten als hobby

Griezel & Co : de monsterkermis – Gustaaf Glibber – Zilverspoor – 196 blz.

Gustaaf Glibber is een pseudoniem van Peter van Roermund. Onder zijn andere pseudoniem Peter De Willis schreef hij het tweeluik De Boeken van Terra Fabula, een sprookje wat zich qua fantasie en beeldvorming kan meten aan de boeken van Harry Potter, maar dan meer geschikt voor jongere lezers.

Met Griezel & Co start hij een nieuwe reeks avonturen met dezelfde toon als Terra Fabula, dus voor de liefhebbers van deze boeken ook zeker een aanrader. Ondanks een ander pseudoniem blijft de fantasievolle schrijfstijl met de nodige humor hetzelfde en een plezier om te lezen. Waardoor ik mij afvraag waarom hij niet onder zijn eigen naam gaat schrijven. Aan de andere kant spreekt de naam Gustaaf Glibber bij kinderen tot de verbeelding net als de cover van dit boek.

Het verhaal speelt zich af in Grimwald. Het saaiste stadje in het Zwarte Woud. Frederick von Grimwald woont daar met zijn oom in een vervallen kasteel. Zijn hobby’s zijn het verzamelen van insecten, opgezette dieren en in elkaar zetten van skeletten naar eigen fantasie en is hij uitvinder. Hierdoor noemen zijn klasgenoten hem Griezel wat hij eigenlijk wel als compliment ziet. Zijn oom is traditiegetrouw de burgemeester van het dorp, die niet alleen zijn burgemeesterstaak moet uitvoeren, maar ook het geheim van de afgelegen Schreiberg moet beschermen. Op een dag wil Cornelius Brock, een zakenman uit het dorp, de nieuwe burgemeester worden en niet op een eerlijke manier. Hierdoor komt ook het geheim van de Schreiberg naar boven. Uiteraard gaat Frederick er alles aan doen om zijn oom te helpen en het geheim te bewaren.

In de proloog gaan we van start met een gedicht geschreven door de Monsterlingen. Vreemde figuren die het leuk vinden om kinderen schrik aan te jagen en griezelavonturen te laten beleven. Dit alles wel op een vrolijk wijsje en dat ze goedaardig zijn. Of dit ook echt zo is daar kom je in de loop van het verhaal wel achter onder verdeeld in zestien korte van titel voorziene hoofdstukjes. Het taalgebruik is eenvoudig en ondanks de grote hoeveelheid griezels (Monsterlingen) zoals vampiers, zombies en ander gespuis is het wel spannend en griezelig maar niet over de top dus uitermate geschikt voor de doelgroep. De schrijver weet het zo te vertellen dat het zeer tot de verbeelding spreekt. Ik zou niets liever willen dan de kamer van Frederick zien in het echt. Zo’n rariteitenkabinet wil iedereen wel bezoeken. Ook is er de nodige humor in het verhaal en kom je er al snel achter dat je iets of iemand niet moet beoordelen op zijn uiterlijk of zijn vlotte babbel. Soms is iets niet zoals het lijkt en dat maakt de hoofdfiguur Frederick tot een heel bijzondere jongen. Ook al wordt hij door de klas als een griezel gezien en heeft hij geen vrienden, hij durft wel voor zijn mening uit te komen en is gewoon zichzelf. Waardoor hij uiteindelijk toch een bijzondere vriendschap sluit.
Hoewel dit avontuur wordt afgesloten is er wel een duidelijke verwijzing naar meer avonturen van Frederick von Grimwald. Ergens wel logisch want het verhaal van de Monsterlingen is nog lang niet helemaal verteld.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!