Skeletten in elkaar zetten als hobby

Griezel & Co : de monsterkermis – Gustaaf Glibber – Zilverspoor – 196 blz.

Gustaaf Glibber is een pseudoniem van Peter van Roermund. Onder zijn andere pseudoniem Peter De Willis schreef hij het tweeluik De Boeken van Terra Fabula, een sprookje wat zich qua fantasie en beeldvorming kan meten aan de boeken van Harry Potter, maar dan meer geschikt voor jongere lezers.

Met Griezel & Co start hij een nieuwe reeks avonturen met dezelfde toon als Terra Fabula, dus voor de liefhebbers van deze boeken ook zeker een aanrader. Ondanks een ander pseudoniem blijft de fantasievolle schrijfstijl met de nodige humor hetzelfde en een plezier om te lezen. Waardoor ik mij afvraag waarom hij niet onder zijn eigen naam gaat schrijven. Aan de andere kant spreekt de naam Gustaaf Glibber bij kinderen tot de verbeelding net als de cover van dit boek.

Het verhaal speelt zich af in Grimwald. Het saaiste stadje in het Zwarte Woud. Frederick von Grimwald woont daar met zijn oom in een vervallen kasteel. Zijn hobby’s zijn het verzamelen van insecten, opgezette dieren en in elkaar zetten van skeletten naar eigen fantasie en is hij uitvinder. Hierdoor noemen zijn klasgenoten hem Griezel wat hij eigenlijk wel als compliment ziet. Zijn oom is traditiegetrouw de burgemeester van het dorp, die niet alleen zijn burgemeesterstaak moet uitvoeren, maar ook het geheim van de afgelegen Schreiberg moet beschermen. Op een dag wil Cornelius Brock, een zakenman uit het dorp, de nieuwe burgemeester worden en niet op een eerlijke manier. Hierdoor komt ook het geheim van de Schreiberg naar boven. Uiteraard gaat Frederick er alles aan doen om zijn oom te helpen en het geheim te bewaren.

In de proloog gaan we van start met een gedicht geschreven door de Monsterlingen. Vreemde figuren die het leuk vinden om kinderen schrik aan te jagen en griezelavonturen te laten beleven. Dit alles wel op een vrolijk wijsje en dat ze goedaardig zijn. Of dit ook echt zo is daar kom je in de loop van het verhaal wel achter onder verdeeld in zestien korte van titel voorziene hoofdstukjes. Het taalgebruik is eenvoudig en ondanks de grote hoeveelheid griezels (Monsterlingen) zoals vampiers, zombies en ander gespuis is het wel spannend en griezelig maar niet over de top dus uitermate geschikt voor de doelgroep. De schrijver weet het zo te vertellen dat het zeer tot de verbeelding spreekt. Ik zou niets liever willen dan de kamer van Frederick zien in het echt. Zo’n rariteitenkabinet wil iedereen wel bezoeken. Ook is er de nodige humor in het verhaal en kom je er al snel achter dat je iets of iemand niet moet beoordelen op zijn uiterlijk of zijn vlotte babbel. Soms is iets niet zoals het lijkt en dat maakt de hoofdfiguur Frederick tot een heel bijzondere jongen. Ook al wordt hij door de klas als een griezel gezien en heeft hij geen vrienden, hij durft wel voor zijn mening uit te komen en is gewoon zichzelf. Waardoor hij uiteindelijk toch een bijzondere vriendschap sluit.
Hoewel dit avontuur wordt afgesloten is er wel een duidelijke verwijzing naar meer avonturen van Frederick von Grimwald. Ergens wel logisch want het verhaal van de Monsterlingen is nog lang niet helemaal verteld.

Conny Schelvis

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!