Slachtoffer of dader?

Valse onschuld – Judith A. Jance – Vertaling Jan Smit – Harper Collins – 352 blz.

Valse onschuldLiza heeft al jaren geen contact meer met haar moeder. Als maatschappelijk werk haar belt om te vertellen dat haar moeder opgenomen is in het ziekenhuis en dat de prognose slecht is, besluit Liza haar moeder te gaan bezoeken. Daar aangekomen is er geen hartelijk welkom, integendeel. Het enige dat haar moeder zegt is dat Liza een kookboek uit haar huis moet gaan halen. Liza gaat naar haar ouderlijk huis en gaat op zoek naar dat ene kookboek. Dit is niet het enige dat Liza zal vinden, in allerlei boeken vind ze geld. Een fortuin dat Liza heel goed kan gebruiken. Maar deze vondst trekt op de een of andere manier toch de aandacht en er komt een stroom van geweld op gang. Liza moet vluchten terwijl ze ondertussen er probeert achter te komen waar dat geld toch vandaan komt.

Ondertussen is Joanne Brady, een eigenzinnige roodharige sheriff, druk bezig met een moordonderzoek. Een vriend van haar wordt dood aangetroffen in een spelonk samen met een gewond katje en andere verminkte dieren. In eerste instantie lijkt het erop dat de twee zaken helemaal niets met elkaar te maken hebben. Totdat Joanne te maken krijgt met nog een moord.

β€˜De meest voorkomende motieven voor moord waren liefde en geld. Wat was het in dit geval?’

Valse onschuld viel mij in eerste instantie op door de cover. Een rood stenen pad waar een zwarte kat oploopt. Naast mijn passie voor boeken heb ik ook een passie voor katten en covers met een kat erop hebben al gauw mijn speciale aandacht. Nu hoeft een cover helemaal niets te zeggen over het verhaal op zich, maar het is gebleken dat mijn eerste voorgevoel juist was.
Er is al meteen een fijne spanning aanwezig terwijl je kennismaakt met de personages.
In de proloog leren we Liza kennn en deze proloog roept al de nodige vragen op waardoor de nieuwsgierigheid getriggerd wordt.
Joanne leren we kennen in het eerste hoofdstuk. Een sterke vrouw die haar mannetje staat.
Liza en Joanne zijn twee vrouwen waar je al als lezer al snel een band mee hebt en vooral Joanne is een vrouw waar ik veel bewondering voor heb gekregen.

Junior, de vriend van Joanne, die dood wordt aangetroffen in de spelonk, had een geestelijke beperking en had al enige tijd te kampen met de ziekte Alzheimer. Hij was daardoor flink in de war. In eerste instantie lijkt het erop dat Junior gevallen is en dat dit een noodlottig ongeval is. Maar heeft Junior dan ook de dieren verminkt of is er toch heel iets anders aan de hand?

β€˜Ze wist al een tijdje dat Daisy en Moe problemen hadden met Junior; dat hij lastig was en zich heel anders gedroeg dan vroeger. Maar kon hij zoiets vreselijks hebben gedaan met een weerloos katje?’

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen, die van Joanne en Liza, en afwisselend wordt je als lezer meegevoerd met hun belevenissen. De spanning is door het gehele verhaal voelbaar en langzamerhand worden er diverse geheimen ontrafeld. Geheimen die zorgen voor veel onverwachte wendingen die het geheel extra spannend maken.
Valse onschuld is een boek dat met gemak in een ruk is uit te lezen, als lezer word je voortdurend nieuwsgierig gemaakt en het is geschreven in een prettige, toegankelijke verteltrant. Onvoorziene passages die mij regelmatig op het verkeerde been zetten. Met een plot die ook nog voor de nodige verrassingen zorgt, wordt het verhaal op juiste wijze afgesloten.

Judith A. Jance is meervoudig New York Times bestsellerauteur en heeft meer dan dertig thrillers geschreven. Er zijn er miljoenen exemplaren van haar boeken verkocht en is ze een van de populairste schrijfsters van Amerika. Valse onschuld is een thriller die ik met veel plezier heb gelezen en kan aanraden bij de thrillerliefhebbers. Wat mij betreft mogen meer van de boeken van Judith A. Jance in het Nederlands vertaald worden.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!