Smeulend vuur

Veenbrand – Karin Fossum – Vertaling: Lucy Pijttersen – Marmer – 279 blz.

VeenbrandInhoud: In een caravan op het terrein van een boer worden de lichamen gevonden van een vrouw en haar zoontje. Ze zijn met messteken om het leven gebracht, maar niet beroofd of seksueel misbruikt. Inspecteur Konrad Sejer en zijn collega Jacob Skarre staan voor een raadsel. De moeder van de vermoorde vrouw lijkt informatie achter te houden, maar de vrouw wil geen opheldering geven over het verleden haar dochter. Een persoonlijk motief ligt voor de hand, maar wie was zo woedend op de kleine jongen en de zachtaardige moeder, dat hij ze om het leven bracht?

Sinds 1995 is de hoofdpersonage van de Noorse schrijfster Karin Fossum, Konrad Sejer, een tobberige inspecteur die alleen woont met zijn hond Frank. In dit boek speelt Sejer een ondergeschikte rol. Veenbrand is eigenlijk meer een psychologische roman dan een thriller. Weliswaar zijn er twee brute moorden gepleegd, maar al snel weet de lezer wie de dader moet zijn. Het gaat er alleen nog om waarom hij het heeft gedaan, want dat blijft tot blijft tot vlak voor het einde goed verborgen. Fossum beschrijft het verhaal vanuit drie perspectieven, dat van Bonnie en Simon, de twee slachtoffers, het tweede is van Mass en haar volwassen zoon Eddie en de derde natuurlijk dat van Konrad Sejer.

Bonnie is een vriendelijke, alleenstaande moeder, een thuishulp die invaliden en bejaarden bijstaat. Ze wordt door iedereen op handen gedragen. Met pijn in haar hart laat ze elke dag haar zoontje Simon achter in de crèche. Ze heeft geen keus, want de vader van Simon is er vandoor gegaan met de jonge oppas en ze wil niet dat hij nog iets met zijn zoontje te maken heeft. Alimentatie weigert ze.

Mass, de moeder van Eddie, is ook is verlaten door haar man voor een andere vrouw. Dat is al lang geleden gebeurd. Haar ex is inmiddels overleden en begraven in Denemarken, waar hij woonde. Eddie is een man van eenentwintig met een persoonlijkheidsstoornis, hij werkt niet en woont bij zijn moeder. Hij brengt zijn dag door met het oplossen van kruiswoordraadsels en surfen op internet. Lang probeert Eddie te achterhalen waar zijn vader is begraven. Zijn moeder probeert dat voor hem verborgen te houden, maar via naspeuringen op internet komt hij er toch achter. Mass probeert meer voor hem te verbergen. Pas op haar sterfbed vertelt ze hem de waarheid over zijn verleden.

Fossum is een kei in het beschrijven van de levens van haar hoofdpersonages. Het zijn mensen die bij u en mij in de straat zouden kunnen wonen en de schrijfster licht precies de juiste details uit hun leven om ze echt te doen lijken. Geen thriller in de zin van dat je er wakker van ligt of dat je steeds op het puntje van je stoel zit, maar een boeiende roman, die ik met veel plezier heb gelezen.

Pieter Feller

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!