Snotteflos!

Vinnie & Flos – Marte Jongbloed – illustraties Natascha Stenvert –  Luiting-Sijthoff – 112 blz.

Vinnie en zijn ouders zijn net verhuisd. In het nieuwe huis is alles nog een beetje onwennig. De geluiden zijn anders dan in zijn oude huis. Toch weet hij van één geluid zeker dat het een monster is. Al snel maakt hij kennis met dit monster, Flos, die niet echt een heel eng monster blijkt te zijn.

Samen met Flos gaat Vinnie grappige avonturen beleven. De avonturen draaien om onderwerpen die leven bij peuters en kleuters; eerste prikje, eerste keer school, eerste keer kapper. Allemaal dingen die ze de eerste keer een beetje spannend kunnen vinden. Vooral omdat het nieuw is, want eenmaal gedaan blijkt het allemaal mee te vallen.

Dat geldt ook voor Vinnie, hij vindt sommige dingen een beetje spannend. Maar Flos roept dan: “Snotteflos! Als je het nou gewoon eens probeert?”. Dan oefenen ze samen even, wat soms helemaal misgaat, en daarna gaat Vinnie het echt doen. Flos moet meestal thuis blijven, maar ongehoorzaam als een eigenwijze kleuter, gaat hij toch vaak stiekem mee. En dat levert voor Vinnie weer een extra avontuur op.

Veel kinderen hebben een knuffel die ze houvast biedt op spannende momenten. Vinnie heeft Flos, een klein harig wezentje. Een schattig wijsneusje die Vinnie op weg helpt. De verhaaltjes, vijftien in totaal, zijn heel toegankelijk geschreven. Ze passen perfect in de belevingswereld van kleuters en zitten vol met grappige avonturen. Maar, belangrijker nog, ze hebben een geruststellende boodschap; natuurlijk is iets nieuws doen spannend, maar het is niet zo erg als het lijkt. En er is maar één manier om daar achter te komen, namelijk door het gewoon te proberen!

De illustraties van Natascha Stenvert zijn ondersteunend aan de verhaaltjes. Met de heerlijke heldere kleuren en herkenbare situaties zullen ze veel kleuters aanspreken. Stenvert geeft de gezichten zoveel uitdrukking mee, dat is gewoon een genot om naar te kijken. En om na te doen!

Ik moest even aan de Gorgels denken, toen ik de achterflap las. Maar behalve het voor ouders verstopte grappige wezentje is er geen enkele overeenkomst. Dus wees gerust, Gorgel-liefhebbers, Flos is echt een heel ander wezentje.

De Vinnie & Flos verhaaltjes zijn hele fijne voorleesverhalen. Ik hoop ze nog veel te kunnen voorlezen voor het slapen gaan.

Nelly Hofman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!