Spannend debuut over vertrouwen en verraad

Verraad, de strijd om Aera – Sanne de Bock – Palmslag – 277 blz.

Sanne de Bock (1994) studeert geneeskunde in Nijmegen. Naast haar studie schrijft ze veel verhalen en liedjes en hoopt ze door te breken met haar verhalen.
Verraad is haar debuut.

Verraad speelt zich af in Aera. Aera was vroeger één groot, welvarend koninkrijk. Door gebeurtenissen die niemand zich kan herinneren, zolang is het al geleden, is het rijk en twee delen gesplitst, waarbij het Noorder en het Zuider Koninkrijk recht tegenover elkaar komen te staan.

Het verhaal gaat van start als een jonge vrouw zwaargewond ontwaakt in een ziekenhuis in het Noorder Koninkrijk en zij ontdekt dat ze geen flauw idee heeft wie ze is, waar ze is of wat er is gebeurd. Haar vriend Trojan helpt haar ontsnappen uit het ziekenhuis en vertelt haar dat de autoriteiten naar haar op zoek zijn en zo gaan ze samen op de vlucht. Tijdens deze vlucht probeert ze haar geheugen terug te krijgen maar ze moet daarbij ook proberen te ontdekken wat leugens zijn en wat niet. Ze weet niet wie ze wel of niet kan vertrouwen en ondertussen neemt ze de zware taak op zich iets te doen tegen het dictatorschap in het land. Terwijl ze worstelt met de vraag wie ze is, weet ze wel dat ze een sterk gevoel voor rechtvaardigheid heeft en dat ze daar voor moet strijden.

In de proloog wordt ons een kleine blik gegeven in het leven in Aera. Hoe het land in twee Koninkrijken is verdeeld, dat niemand meer weet waarom, maar wel dat ze nog steeds vechten om de naam Aera. Er wordt verteld wie er aan de macht is en dat elke bewoner een DEMA bij zich moet hebben ( een data en multimedia apparaat waar onder andere de bewoners mee in de gaten gehouden kunnen worden). En dat elke bewoner moet werken en moet offeren aan de bestuurders om de oorlog in stand te kunnen houden. Niet erg rooskleurig is het leven in Aera als je dat zo leest.

We maken kennis met een jonge vrouw zonder geheugen die door Trojan Lanni wordt genoemd. We gaan met ze mee op de vlucht. Trojan brengt haar langs plaatsen om haar geheugen op te frissen en zo ver mogelijk weg van de autoriteiten. Langzaam ontdek je als lezer net als Lanni, want zo blijkt ze te heten, haar ware identiteit met alle gevolgen van dien. De worsteling van Lanni met haar ‘niet weten’ is mooi door de schrijfster op papier gezet en komt zeer geloofwaardig over. Het wantrouwen is bijna voelbaar en net als Lanni wil je over je schouder kijken om te weten of de persoon achter je wel te vertrouwen is. En uiteraard blijkt dat je het dan niet altijd bij het rechte eind hebt.

Hoewel Verraad het eerste deel is van een trilogie is het goed zelfstandig te lezen. Het verhaal heeft een mooie opbouw en een flinke dosis spanning die tot het einde toe doorloopt. Een verhaal dat niet het zoveelste young adult verhaal is van een stoere meid die de wereld moet redden maar een verhaal met een originele invalshoek dat zeker de moeite waard is om te lezen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!